Lakko pysäyttää metallin suurimmat vientiyritykset

Lakko teknologiateollisuuden suurissa vientiyrityksissä alkaa aamulla. Kaikki osapuolet ovat hylänneet valtakunnansovittelija Esa Lonkan antaman sovintoesityksen.

Metalliliiton valtuusto äänesti sovintoehdotuksen nurin luvuin 34-18. Toimihenkilöliitto Prosta kerrotaan, että hylkäämisen syynä olivat palkkarakenteeseen liittyvät puutteet.

Lakkoon on menossa yli 30 000 Metalliliiton ja Pron jäsentä.

Lakko seisauttaa Suomen suurimmat metalliteollisuuden vientiyritykset, muun muassa Rautaruukin, hissi- ja liukuporrasyhtiö Koneen ja konepajayhtiö Metson.

Keskusjärjestöjen raamisopimus uhkaa myös kaatua. Tällöin jäävät tulematta myös hallituksen kylkiäisiksi lupaamat veronalennukset ja muut porkkanat. Jos näin käy, myös vuorotteluvapaan korvauksiin aiottuja heikennyksiä ei peruta.

Lakko vie yritysten liikevaihdosta jopa 1,5 miljardia euroa, jos lakko kestää kaksi viikkoa. Teknologiateollisuus laskee taloudellisten menetysten piiriin myös metallialan alihankkijoille ja asiakkaille koituvat menetykset.

Teknologiateollisuuden mukaan lakko lamauttaa pahasti alan yritysten kilpailukykyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

SDP:ssä halutaan kansalaisille mahdollisuus esittää keskustelualoitteita päätöksentekijöille – aloitteita voisi tehdä kunta-, maakunta-, eduskunta- ja EU-tasolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.