Lantto ei suostu jäämään rivilääkäriksi

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) rajoitti Pekka Lanton lääkärinoikeuksia keskiviikkona. Rajoituksen mukaan Lantto voi tästä lähin työskennellä vain julkisessa terveydenhuollossa toisen lääkärin valvonnassa.

Lantto aikoo valittaa TEO:n päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

- Jos valitus ei palauta minulle entisiä lääkärinoikeuksia, jään eläkkeelle. Odotan lopullista päätöstä ja työskentelen siihen asti terveyskeskuslääkärinä, hän kertoo.

Lantto on 60-vuotias, joten hänen eläkkeelle jäämisessä ei olisi ongelmia.

Terveyskeskuslääkäri nimitettiin keskiviikkona tilapäiseksi ylilääkäriksi ja Lantto hänen alaisekseen.

Mediasirkus kunnantalolla

TEO:n päätös sai keskiviikkona ja torstaina laajaa julkisuutta eri tiedotusvälineissä ja televisioryhmät parveilivat Joroisten terveyskeskuksessa sekä kunnantalolla.

Laaja julkisuus on Lanton mielestä vain hyvä asia:

- Ei julkisuus tähän lopu. TEO:lla on täysin eri näkemys kuolevien potilaiden hoidosta kuin minulla ja sitä asiaa puidaan varmasti vielä, hän sanoo.

TEO on rajoittanut tänä vuonna 15 lääkärin oikeuksia eri puolilla maata. Lanton kohdalla TEO nosti esiin kuusi tapausta, missä hänen ammattitaidostaan löytyi vakavia puutteita. TEO tutki kaikkiaan 14 potilastapausta Joroisten terveyskeskuksesta.

TEO:n mukaan ylilääkäri oli syyllistynyt laiminlyönteihin osastolla ja vastaanotolla. Hän ei ollut esimerkiksi malttanut paneutua potilaan tilaan riittävän tarkasti niin, että tarpeellinen jatkohoito jäi tekemättä. Ylilääkäri oli myös kotiuttanut potilaita liian aikaisin vuodeosastolta.

TEO moitti Lanttoa myös muun muassa omavaltaisten saattohoitopäätöksistä, missä potilaan, potilaan omaisten ja hoitajien mielipiteitä ei oltu kuultu.

TEO ei puuttunut ensimmäistä kertaa hänen tekemisiinsä. Hän sai vakavan huomautuksen 1996 samankaltaisista laiminlyönneistä ja omavaltaisuudesta toimiessaan lääkärinä Suomussalmella.

Keskusrikospoliisi selvittää omalla tahollaan Lanton toimintaa ja tutkii terveyskeskuksen potilaskuolemia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.