Lapintie vaatii Suomeen solidaarisuusveroa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie haluaa Suomeen tilapäisen solidaarisuusveron, jolla rahoitettaisiin palveluita ja pienennettäisiin valtion velanottoa. Hän on jättänyt eduskunnassa toimenpidealoitteen kaikkien suurituloisten verotuksen kiristämiseksi.

Lapintien mukaan sekä ansiotuloja että pääomatuloja koskevan solidaarisuusveron on oltava riittävän korkea, ettei kyse olisi vain symboliikasta. Hänen mielestään mahdollinen valtion tukema tuloratkaisu ei saa olla esteenä veron toteuttamiselle.

Euroopassa on toteuttu vastaavanlaisia solidaarisuusveroratkaisuja. Lapintien mukaan ylimpien tuloluokkien verotusta on kiristetty kriisimaiden Kreikan ja Portugalin lisäksi muun muassa Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.

Lapintie esittelee solidaarisuusveroa uusimmassa blogissaan. Idean hän on saanut miljardööri Warren Buffetilta.

- Kaikki rikkaat eivät ole ahneita. Yhdysvalloissa maailman kolmanneksi rikkain ihminen Warren Buffett havahtui siihen, että hän maksaa veroja pienemmän prosentin mukaan kuin hänen sihteerinsä, Lapintie kirjoittaa.

Blogissaan hän ei ota kantaa siihen, keitä veronkiristys koskisi. Ylen nettisivujen mukaan Lapintie pitää sopivana rajana 55 000-60 000 euron vuosituloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.