Lappilaiset pelkäävät kuollakseen kiinalaisia kuskeja, poliisi ei

Lappilaiset pelkäävät henkensä puolesta. Vaara vaanii teillä, jotka ovat liukkaat, lumiset, tuiskuiset, pimeät ja vilisevät poroja – ja joilla ajelee pian todennäköisesti yhä enemmän ulkomaalaisia, tähän kaikkeen tottumattomia kuskeja.

Kiinalaiset ajokortit ovat kelvanneet Suomessa helmikuun alusta alkaen, kun uusi ajokorttilaki on tullut voimaan. Kiinalaisten uskotaan tarttuvan mahdollisuuteen, koska omatoimimatkailu kiinnostaa yhä enemmän myös pitkään ryhmämatkailua suosineita kiinalaisia. Näin kertoo Lapin Liiton matkailuasiantuntija Satu Luiro.

Ajokorttilain muutoksella halutaan yhtenäistää kansainvälisiä käytäntöjä, kertoo hallitusneuvos Eija Maunu liikenne- ja viestintäministeriöstä (LVM). Ponnin lain muuttamiseen tuli matkailuyrittäjiltä ja autovuokraajilta, hän sanoo. Sitä puolsi myös työ- ja elinkeinoministeriö.

Nyt LVM sysääkin vastuuta juuri autonvuokraajille ja matkailuyrittäjille. Heidän tulisi kertoa turisteille suomalaisesta liikennekulttuurista, mutta mikään pykälä ei heitä tähän velvoita.

Autoja vuokrattu luvatta

LVM:n mukaan kiinalaiskuskit aiemmin hyväksyneistä Ruotsista tai Norjasta ei ole saatu viitteitä, että kansainväliset kuljettajat törmäilisivät muita enemmän.

Lapin poliisin ylikomisario Rauno Pätsin mukaan ulkomaiset matkailijat ovat henkilöauto-onnettomuuksissa selvä vähemmistö.

– En odota tätä muutosta pelonsekaisin tuntein, Pätsi sanoo.

Poliisi ei Pätsin mukaan voi juuri ehkäistä mahdollisia onnettomuuksia. Kuten ministeriö, myös hän laskee toivonsa autovuokraamojen ja matkailualan valistuksen varaan.

Hän kertoo, että jotkut autovuokraamot ovat jo vuokranneet autoja kiinalaisille, vaikkei näin saisi tehdä. Tapauksista on kirjoitettu sakkoja.

Palopäällikkö Jukka Harmanen Lapin pelastuslaitokselta Inarista sanoo, että onnettomuuksia, joissa osallisena on ulkomainen kuski ja joissa tarvitaan pelastuslaitosta, sattuu Inarissa parikymmentä vuodessa. Se on noin puolet tapauksista.

Päivittäin tapahtuu, että ulkomaiset kuskit ajavat autonsa kelkkareiteille tai laduille, koska eivät hahmota, missä autotiet kulkevat, Harmanen kertoo. Jotkut ajavat ikkunalasit huurussa tai auki, koska eivät osaa käyttää auton ilmanvaihtoa. He ajavat kuitenkin hitaasti ja varovasti.

Tuttu ilmiö on myös keskelle tietä valokuvaamaan pysähtynyt turisti.

"Saa olla entistä varovaisempi"

Kiinalaisajokortit kelpaavat koko Suomessa, mutta Lapissa olot ovat ankarat ja kiinalaiset ovat iso matkailijaryhmä esimerkiksi Inarin ja Saariselän alueella.

Inarilaisille ulkomaisten kuskien tottumattomuus talvikeleihin on ollut arkea jo vuosia. STT kysyi kokemuksia Facebookin Inarin kansalaiskanava -sivulla.

– Viime talven kokemusten perusteella pelottaa. Talviajoon tottumattomia, jotka ajavat mutkaisella tielläkin vastaantulijan kaistalla, kommentoi Lauri Wesslin Facebookissa.

– Saapi olla entistä varovaisempi mäkisillä tai mutkaisilla teillä, kun autoja on jo nyt pysähtyneenä keskelle ajokaistaa. Siinä turistit kuvailevat kaikessa rauhassa maisemia. Läheltä piti -tilanteita on ollut muutaman kerran, kertoo Veijo Kitti.

Seppo Lepistö huomauttaa, että riskikuskeja on jo teillä:

– Siellä liikkuu monenlaista kulkijaa jo nyt. On arkaa, sekavaa, kokematonta, päihtynyttä ja monen maalaista kuljettajaa, joten kyllä sinne kiinalaisetkin mahtuvat. Mutta toki pelottaa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Pahoin pelkään, että Lapissa sattuu tänä vuonna"