Lapsen ensimmäinen puhelin on lähes aina älypuhelin

Kuopiolaisessa Turusen perheessä sekä 8-vuotiaalle Akselille että 7-vuotiaalle Elinalle on hankittu oma älypuhelin koulun aloittamisen kynnyksellä.

– Hankimme puhelimet turvallisuuden vuoksi. On hyvä, että ekaluokkalaisen lapsen saa kiinni, kun hän on yksin kotona, äiti Jaana Turunen perustelee.

Monessa perheessä puhelimen hankkiminen on tällä hetkellä ajankohtainen kysymys. Yleistä on, että lapsi saa ensimmäisen puhelimensa kouluun mennessään.

– Jos lapsi pystyy huolehtimaan omista tavaroistaan ja hänen kanssaan voi käydä lävitse puhelimen käyttämisen pelisääntöjä, puhelin on ajankohtainen hankinta, sanoo Netta Vahteri Pelastakaa Lapset ry:n lapset ja digitaalinen media -tiimistä.

Tietoturva-asiantuntija Erkki Mustonen F-Securelta suosittelee lapselle mahdollisimman yksinkertaista puhelinta. Pelkät puhelut ja tekstiviestit riittävät pienelle lapselle.

DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko kertoo, että nykyään lapsen ensimmäinen puhelin on yleensä alle 100 euroa maksava älypuhelin.

Kuopion Anttilan Sonera-kaupan myyjän Pekka Sivusuon mukaan vanhempia kiinnostaa lapsen ensimmäisessä puhelimessa ennen kaikkea turvallisuus, mutta myös helppokäyttöisyys ja hinta.

Turvallisuudessa vanhempia askarruttaa internetin käyttö. Myös numeroestoja aikuisviihde- ja muihin maksullisiin palveluihin kysellään, senkin varalta, että lapsi hukkaa puhelimensa ja se joutuu vääriin käsiin.

– Suosittelen ehdottomasti erilaisiin lapsilukkoihin tutustumista ja niiden käyttämistä, sanoo Erkki Mustonen.

Lapsen puhelimenkäyttöä voi helposti rajoittaa ilmaisilla tai maksullisilla estosovelluksilla. Niillä voi säädellä sitä, mille internetsivuille lapsi pääsee, mitä tuloksia hakukone näyttää tai mihin kellonaikaan puhelimen tiettyjä toimintoja voi ylipäätään käyttää.

Älypuhelimen mukana kysymykset sosiaalisen median palveluista ja puhelimeen ladattavista sovelluksista ovat ajankohtaisia.

Sovelluskauppoja käytetään usein sähköpostitilin kautta, joten täytyykö lapselle avata myös oma sähköposti?

F-Securen Erkki Mustonen muistuttaa, että monissa internetpalveluissa käyttöehtoihin on määritelty palveluille ikärajat. Jos vanhempi haluaa avata pienelle lapselleen sähköpostitilin esimerkiksi varatakseen tilin lapsen nimelle, kannattaa harkita, antaako sitä lapselle itselleen vielä käyttöön.

– Jos pienelle lapselle luo sähköposti- tai Facebook-tilin itsenäisesti käytettäväksi, ja tilille murtaudutaan, vastuu jää todennäköisesti vanhemmalle, koska käyttöehtoja on rikottu.

Turusen perheessä lapset katsovat Youtube-videoita ja lataavat sovelluksia vanhempien käyttäjätilien kautta. Estosovelluksia Jaana ja Jouko Turunen eivät ole lasten puhelimiin ladanneet.

Netta Vahtera ei suoraan tyrmää vaikkapa Whatsappin lataamista lapsen puhelimeen. Sosiaalisen median palveluissa on riskinsä, mutta lapsen kanssa kannattaa keskustella niiden käytöstä, jotta pulmatilanteilta, kuten kiusaamiselta, vältyttäisiin.

Jos vanhempi epäilee, että lapsi joutuu kiusatuksi esimerkiksi Whatsappissa, hän voi pyytää lupaa lukea viestejä. Viestit kannattaa tallentaa asian jatkokäsittelyä varten.

Fakta: Pidä juttutuokio lapsen kanssa

- Lapsen kanssa tulee puhua siitä, että puhelin on arvokas esine, josta on pidettävä hyvää huolta.

- Puhelimen perustoiminnot, laitteen sovellukset ja pelit on hyvä käydä läpi yhdessä.

- Myös median tuottamiseen liittyvistä asioista, kuten kuvien jakamisesta, kannattaa keskustella. Missä ja kenelle kuvan saa jakaa, ja täytyykö kuvassa olevilta ihmisiltä kysyä lupa?

- Lasta tulee rohkaista juttelemaan vanhemmille myös puhelimeen liittyvistä negatiivisista asioista, kuten puhelimen katoamisesta tai kiusaamisesta.

- Vanhemman tulee kunnioittaa lapsen yksityisyyttä. Viestejä ei saa lukea ilman lupaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.