Lapsensurmaajan profiili on muuttunut

Yhä harvempi lapsi surmataan henkirikoksen uhrina Suomessa. Lastensuojelu on onnistunut vähentämään kuritusväkivaltaa ja etenkin sen pahimpia muotoja. Väkivaltaisten päihdeperheiden lasten kuolemat ovat tilastojen mukaan vähentyneet huomattavasti.

Myös vastasyntyneiden aviottomien lasten surmaamiset ovat vähentyneet äitien tuen saannin ja yhteiskunnan yleisen muuttumisen vuoksi. Avioton lapsi ei ole enää äidin häpeä, vaan äiti voi nykyään hankkia lapsen myös tarkoituksella yksin.

Neuvola toimii, häpeää vähemmän

Vaikka ilmitulleet tapaukset voivat lisätä pelkoja lapsensurmien kierteestä, tilastot osoittavat toista. Kuukauden sisällä sattuneet Rautavaaran ja Kuopion perhesurmat ovat vaatineet yhteensä viisi lapsiuhria, mutta silti lapsiin kohdistuvat henkirikokset ovat pitkällä aikavälillä vähentyneet huomattavasti.

– Etenkin vastasyntyneiden surmat ovat vähentyneet todella paljon. Siihen on monia tekijöitä kuten suomalainen neuvolajärjestelmä ja synnytysten keskittäminen sairaaloihin, erikoistutkija Martti Lehti Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta kertoo.

– Aviotonta lastaan häpeävien äitien tekemän surmat ovat kadonnutta kansanperinnettä Suomessa.

– Vastasyntyneiden surmat ovat kuitenkin edelleen yleisin lapsiin kohdistuva henkirikos, mutta tapauksissa kyse on siitä korkeimman riskin ryhmästä, jota esimerkiksi neuvolat eivät tavoita.

Ryhmä muodostuu vakavista psyykkisistä ongelmista kärsivistä naisista, jotka esimerkiksi salaavat koko raskautensa tai eivät välttämättä tunnista tai myönnä raskautta edes itselleen.

Lastensuojelu tunnistaa väkivaltaiset hakkaajaperheet

Myönteistä kehitystä on myös kovan kurituksen ja hakkaamisväkivallan väheneminen.

– Kuritusväkivaltaan liittyvät vanhempien lasten kuolemat ovat myöskin vähentyneet paljon. Suomessa piestiin hengiltä useita lapsia vielä 1960–1980-luvuilla.

Kyse oli esimerkiksi alkoholisoituneista väkivaltaisista isistä, jotka saattoivat hakata äidinkin. Tutkimusten mukaan lastensuojelu ja muu yhteiskunnan turvaverkosto ovat pystyneet puuttumaan juuri tällaisen väkivaltaan.

– Lastensuojelu ottaa aiempaa tehokkaammin huostaan juuri karkean väkivallan kohteeksi joutuneita lapsia.

– Myös yleiset asenteet kuritusväkivaltaan ovat muuttuneet. Sitä ei enää hyväksytä.

– Kun monien ongelmaperheiden auttaminen on tehostunut, jäljelle ovat jääneet kuitenkin tapaukset, joissa vanhemmalla on vakavia mielenterveysongelmia.

– Vanhempien vakaviin psyykkisiin ongelmiin liittyvissä henkirikoksissa ei ole tapahtunut määrällisiä muutoksia. Meillä on jäljellä vielä siis kaikkein ongelmallisimmat tapaukset tunnistaa ja puuttua.

Lapsensa surmaajan profiili on siis uudenlainen. Yhä harvempi on humalassa tai aiemmin syyllistynyt väkivaltarikokseen, mutta sen sijaan yhä useampi on hoidon tarpeessa psykoosin, vakavan masennuksen tai persoonallisuushäiriön takia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

SPR jatkaa tukea kovan kysynnän vuoksi

Kuopion lapsensurmia tutkitaan murhina

Lastensuojelun asiakasmäärä on Kuopiossa kohtuuton

Kuopiolaiset muistivat lapsia kynttilöin

Pidätettyä äitiä kuulustellaan myöhemmin

Lapset olivat 2,5-vuotias ja 1,5-kuukautinen

Perhe oli lastensuojelun tukiasiakas

Kaksi lasta surmattiin Kuopiossa

Psykologi mukaan Rautavaaran kolarin tutkintaan

Nettiherjat rikoksista hätkäyttävät poliisia