Lapset saavat nyt leikkiä ruualla

3–5-vuotiaista tytöistä 15–22 prosenttia ja pojista 7–13 prosenttia on ylipainoisia. Kouluun mentäessä myös poikien lihavuus lisääntyy.

–Vanhat keinot lihavuuteen eivät enää pure. Lasten lihavuuden käypäsuosituksia annetaan pian, kertoo ravitsemusterapeutti Katri Juntunen.

Uusi keino on esimerkiksi Sapere-menetelmä, jossa lapsi tutustuu eri ruokiin kaikkien aistiensa avulla ja leikkimällä. Menetelmä on kokeilussa muun muassa Kuopion Paimenpojan päiväkodissa.

–Ennen sanoin, että otan vain puolikkaan ruisleivän. Sitten totuin sen makuun ja nyt syön kokonaisen leivän. Kaalilaatikkokin oli pahaa. Mutta nyt se on hyvää, täräyttää Martta Kärkkäinen, 6.

–Minusta kurkku ja tomaatti maistuivat oudolta. Mutta sitten maistoin niitä maidon kanssa, ja nyt pidän niistä, kertoo Anni Martikainen, 6.

Martta, Anni ja muut Paimenpojan eskarit ovat oppineet maistamaan uutta ruokaa vähintään kymmenen kertaa, ennen kuin voivat sanoa, miltä se heistä maistuu.

Varhaiskasvattajat ovat mielissään lasten rohkeudesta uusiin makuelämyksiin ja kokeiluihin. Esimerkiksi lanttua on opittu syömään, kun sitä on pilkottu pieniin kuppeihin ja tarjoiltu naposteltavaksi ennen ruokailua.

Päiväkodit voivat tehdä retkiä marjametsään tai kanalaan, ja ruokaa tehdään yhdessä.

Kaiken tarkoitus on, että lapsi tulee tutuksi ruuan kanssa ja ehkä jossain vaiheessa uskaltautuu kokeilemaan oudompaakin.

–Perusideana on, että koko perheelle saadaan näillä konsteilla terveellinen ravinto. Päiväkodeissa, joissa menetelmää käytetään, on huomattu, että ruokailo on lisääntynyt. Yhteistä ruokailuhetkeä odotetaan ilolla ja ne ovat rauhallisempia.

Menetelmää käytetään Kuopiossa viidessä päiväkodissa. Ensi syksynä menetelmä laajenee yhteensä kymmeneen päiväkotiin.

 

Lue juttu kokonaisuudessaan maanantain Savon Sanomista.