Lapsia kuullaan turvallisuussuunnittelussa

Autius, pimeys, känniäijät, sotkuiset paikat ja liikenne pelottavat päijäthämäläisiä lapsia ja nuoria. Heitä on ensimmäisinä Suomessa kuultu turvallisuussuunnitelman teossa.

Päiväkotilasten piirrokset sekä koululaisten valokuvat ja tekstit ovat vakuuttaneet sisäministeriön ja poliisihallituksen johdon siitä, että työtapa kannattaa levittää koko Suomeen.

- Turvallisuutta ei saa ulkoistaa aikuisille, korosti sisäministeri Anne Holmlund (kok.) avatessaan Kuvaa pelko pois -näyttelyn Lahdessa.

- Lapsilla on hiljaista tietoa, joka jäisi muutoin saamatta. Alaikäisten kuuleminen on tärkeätä myös yhteisöllisyyden tunteen vahvistamiseksi.

Syksyllä kuvat lähtevät sisäministeriöön, Holmlundin mukaan "antamaan virkamiehille pehmeyttä ja arjen kosketuspintaa". Sitä ennen näyttely kiertää Päijät-Hämettä ja virittelee keskustelua vanhempainilloissa.

Poliisipiirejä patistetaan hyödyntämään Päijät-Hämeen kokemukset turvallisuussuunnitelmissa. Niitä on tekeillä suunnilleen koko maassa, maakunnallisina Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Kainuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.