Lapsiasiavaltuutettu: Lapsiavioliitot kiellettävä

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii, että mahdollisuus avioliiton solmimiseen alaikäisenä tulisi poistaa avioliittolaista.

– Esimerkiksi jos lapsi tulee raskaaksi, on vanhastaan ajateltu, että avioliitto tuo turvaa ja tukea sekä pelastaa perheiden kunnian. Se on vanhentunut ajatus, sillä avioliitto voi jättää lapsen yksin, hän sanoo.

Avioliiton sijasta tulisi varmistaa lapsen mahdollisuus koulutukseen ja itsenäistymiseen.

Jos lapsi seurustelee, se on hänen oman tahtonsa mukaista, mutta avioliiton solmiminen alaikäisenä on kirjallinen menettely, jossa lasta ei tarvitse kuulla. Vanhempien allekirjoitus riittää.

– Ei voi olla lainsääsäädännössä tilannetta, että lapsen tahdonmuodostusta ei ole olemassa.

Taustalla lapsiasiavaltuutetun vaatimuksessa on myös YK:n ihmisoikeusneuvoston äskettäinen päätös, jonka mukaan jäsenmaiden toivottiin ryhtyvän toimenpiteisiin lapsiavioliittojen kieltämiseksi. YK haluaa myös valtioiden varmistavan, että avioliitto solmitaan vapaaehtoisesti.

– Suomi on monelle maalle esimerkki tyttöjen ja lasten oikeuksissa, Kurttila sanoo.

18-vuotias ei Suomen lainsäädännön mukaan saa solmia avioliittoa ilman painavaa syytä. Yleensä perusteena on raskaus tai vakaumus.

Valtaosa alaikäisinä avioituvista on 17-vuotiaita tyttöjä. Pienen vähemmistön muodostavat 14–15-vuotiaat.

Poikkeuslupien määrä viimeisten 20 vuoden aikana on vähentynyt selvästi. Tänä vuonna oikeusministeriö on saanut vajaa kymmenen hakemusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pääministeri Marin tapaa Saksan Merkelin kiinnostavalla hetkellä – EU-johtajien kiivas budjettivääntö on aivan kulman takana ja samalla Saksan sisäpolitiikassa kuohuu

SDP ja keskusta petrasivat HS:n mielipidekyselyssä – keskusta pääsi aavistuksen kauemmas kriisirajana pidetystä kymmenen prosentin lukemasta

Perustuslakivaliokunta päättää tänään ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta

Boeingin Super Hornet päättää Suomen hävittäjätestit

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden työkiistaan sovintoesitys, vastaukset huomenna

Mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan ei löytynyt sopua tiistaina

Poliisi otti kiinni kaksi epäiltyä Helsingin keskustakirjasto Oodin välienselvittelystä – tutkitaan törkeänä ryöstönä

Eduskunnassa vahva kannatus yksityisten pysäköinninvalvojien kuriin laittamiselle

Huumeiden myynti Tor-verkossa toi 27-vuotiaille miehille yhdeksän vuoden vankeustuomiot, toiselta löytyi kaksi rynnäkkökivääriä ja sirpalekäsikranaatti

Seitsemän korkean väkivaltariskin elinkautisvankia on vapautettu vuosina 2011–2018 vankilaviranomaisen vastustuksesta huolimatta – asiantuntijoiden mukaan väkivaltariskiarvion asemaa pitäisi selkeyttää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.