Lapsiin kohdistuvat vapaudenriistot erittäin harvinaisia

Lapsiin kohdistuvat vapaudenriistot ovat Suomessa erittäin harvinaisia, kertoo oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkija Reino Sirén.

Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa ei ole tilastotietoa rikoksiin syyllistyneiden taustoista. Sirénin muistamissa tapauksissa on ollut kyse mielenterveysongelmista tai siitä, että alaikäiset ovat syyllistyneet tekoon ajattelemattomuuttaan.

Vuonna 2008 törkeitä vapaudenriistoja tuli poliisin tietoon kaikkiaan 34. 2000-luvulla tapauksia on ollut noin 20-30 vuosittain. Sirén huomauttaa, että valtaosa tapauksista koskee aikuisia.

-Törkeän vapaudenriiston yksi tunnusmerkki on, että siinä aiheutetaan vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle. Tulkitsisin, että tämä on ollut poliisin peruste (Varkauden vauvan sieppaukseen liittyvässä tutkinnassa).

Vapaudenriistot liittyvät tyypillisesti parisuhdeongelmiin tai velan perimiseen, jolloin puolisoa tai velallista uhataan tai pidetään jossakin paikassa vastentahtoisesti.

Lapsen sieppaus voi täyttää myös lapsikaappauksen tai lapsen omavaltaisen huostaanoton tunnusmerkit. Tekijä on silloin lapsen vanhempi, huoltaja tai joku muu läheinen.

Lain mukaan törkeästä vapaudenriistosta tuomitaan vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi vankeuteen. Alaikäisten tai mielenterveysongelmaisten kohdalla tuomio voi olla lievempi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.