Lapsikaappaukset ovat lisääntyneet viime vuosina Suomessa

Suomesta on kaapattu ulkomaille lapsia 2010-luvun loppupuoliskolla selvästi enemmän kuin alkupuoliskolla. Vuosikymmenen alussa lapsia kaapattiin ulkomaille keskimäärin reilut 30 vuotta kohti, kun viime vuosina luku on noussut 45:een. Asia selviää oikeus- ja ulkoministeriön julkaisemista lapsikaappaustilastoista.

Kaapatut Lapset ry:n toiminnanjohtaja Tarja Räisänen selittää kehitystä maahanmuuton ja kaksikulttuuristen avioliittojen lisääntymisellä.

–  Kaappauksen taustalla saattaa myös olla epäonnistunut kotoutuminen. Jos parisuhteen purkauduttua ei ole mitään, mikä kiinnittäisi Suomeen, on ymmärrettävää, että syntyy halu muuttaa entiseen kotimaahan tai muualle mahdollisen työpaikan ja avoimemman sosiaalisen ympäristön perässä, Räisänen sanoo tiedotteessa.

Lapsikaappaus tapahtuu silloin, kun alle 16-vuotias lapsi viedään ulkomaille ilman huoltajan suostumusta tai häntä ei palauteta sovitulta matkalta takaisin.

Eniten kaapataan Ruotsiin ja Viroon

Kärkimaihin lapsikaappauksissa kuuluvat Ruotsi, Viro ja Espanja, Kaapatut Lapset ry. kertoo. 2010-luvun alkupuolella myös Yhdysvallat oli vahvasti edustettuna tilastoissa, viime vuosina puolestaan Irak ja Thaimaa ovat nousseet näkyviksi kaappauskohteiksi.

Aiemmin lapsikaappaustilastoissa korostuivat nimenomaan sellaiset maat, joista suomalaiset tyypillisesti hakivat puolisoitaan. Viime vuosina tämä yleiskuva on alkanut muuttua; toiminnanjohtaja Räisänen toteaa, että esimerkiksi Irakiin suuntautuvissa kaappauksissa lapsen molemmat vanhemmat ovat useimmiten Irakin kansalaisia.

Kaapatut Lapset ry:stä kerrotaan, että lasten takaisin saamisen mahdollisuudet ovat hyvät Suomelle tyypillisissä kaappausmaissa. Ne ovat miltei järjestään mukana Haagin kansainvälisessä lapsikaappaussopimuksessa, jolloin palauttamista varten on olemassa virallinen prosessi. Jo 61 prosentissa tapauksista vanhemmat päätyvät ratkaisuun ilman oikeudenkäyntiä, Kaapatut Lapset ry kertoo.

Suomeen kaapattujen lasten määrä on pysynyt samoissa lukemissa läpi 2010-luvun, noin 14 lapsessa vuosittain. Tyypillisimmät kaappausmaat ovat näinkin päin suuntautuvissa kaappauksissa Ruotsi ja Viro. Myös Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Espanja korostuvat tilastoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pieksämäen sosionomi-koulutus vetovoimaisin, vaikka kampus on lakkautusuhan alla

Presidentti Niinistö ihmettelee MTV:lle kriisinyrkkijupakkakeskustelua

Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"

Pikavippiyhtiön toimitusjohtaja ennakoi maksuhäiriöaaltoa – perintään joutumisen voi välttää sopimalla eräpäivän siirrosta tai maksuvapaasta kuukaudesta

Kunta-alan työehtosopimusta koskevaa umpisolmua availlaan jälleen ensi viikolla

Kuopiolaiset taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi suosittujen näyttelyjen "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle

Kaksi miestä yritti murtautua varkaisiin apteekkiin

Työmatkaliikenteen rajoittamisesta Lapissa tuli hankalasti yhteen sovitettava pulma – perjantaille kaavailtu hallituksen neuvottelu asiasta siirtyi, koska valmistelutyö on vielä kesken

Itse tehty maski ei suojaa koronatartunnalta, korostavat viranomaiset

Puolustusvoimat raivasi räjähteitä koulun rakennustyömaalta Liperin Ylämyllyllä – sodanaikaisen kätkön räjähteet yhä toimintakuntoisia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.