Laserhäirintää Suomessakin yhä enemmän

Ilma-aluksia häiritään Suomessa laserosoittimilla harvakseltaan, mutta valitettavasti yhä useammin.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan raportoituja tapauksia oli viime vuonna noin 70. Vuosina 2014 ja 2013 tapauksia oli noin 60 vuosittain, samoin 2012.

Vuonna 2010 tapauksia raportoitiin 35 ja 2009 15.

Ilma-alusten osoittaminen laserilla aiheuttaa vaaran niin lentokoneen matkustajille, henkilökunnalle kuin mahdollisessa onnettomuustilanteessa maassa oleville, Trafi muistuttaa.

Lasersäde voi sokaista tilapäisesti tai pysyvästi. Jos sokaisu tapahtuu lentokoneen laskeutuessa tai noustessa, aiheutetaan merkittävää vaaraa.

Jo pelkkä lasersäteen näyttäminen ilma-alusta tai sen miehistöä kohti on rangaistavaa, vaikka varsinaista vaaraa ei aiheutuisikaan, Trafista muistutetaan. Jos laserilla aiheutetaan vahinkoa, asiaa tutkitaan rikoslain mukaisesti esimerkiksi ruumiinvamman tuottamisena tai kuolemantuottamuksena. Lisäksi tekijä on taloudellisessa vastuussa aiheuttamastaan vahingosta.

Trafin johtava asiantuntijan Ilkka Kaakisen mukaan suomalaisissa sokaisutapauksissa kyse on useimmiten ajattelemattomuudesta.

– Tämä on tietysti spekulointia, kun tekijöitä ei ole saatu kiinni. Mutta laser koetaan usein leluksi, ja tällainen liikkuva kohde on houkutteleva maali, Kaakinen arvelee.

– Varsinaisesti ei ole siis tarkoitus sokaista, mutta taustalla on tällaista ajattelemattomuutta mahdollisista seurauksista.

Lentoliikenteen häiritseminen on kasvava ongelma maailmalla. Asia on ollut tällä viikolla otsikoissa, kun Virgin Atlanticin lento Lontoosta New Yorkiin joutui kääntymään sunnuntaina takaisin perämiehen saatua huonovointisuutta laserosoittimen valosta koneen nousun aikana.

Tänään puolestaan kerrottiin paavi Franciscusta kuljettaneen koneen raportoineen lasersäteellä osoittamisesta laskeutumisen aikana Mexico Cityssä viime perjantaina.

Laserosoittimet jaetaan viiteen luokkaan. Suomessa normaalikäyttöön sallitaan yleensä luokkien 1 ja 2 osoittimet. Luokan kolme osoittimia voidaan käyttää esimerkiksi av-laitteistojen kanssa. Sallittua tehokkaampia laserosoittimia on kuitenkin Säteilyturvakeskuksen mukaan tavattu esimerkiksi nuorilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pohjanmaa saa aamulla muutaman lumisentin, illalla myrskyää laajasti

Lauha ja lumeton talvi altistaa metsät myrskytuhoille – puut kaatuvat herkemmin, kun maa ei ole jäässä

Taksikyytien hinnat nousseet taksiuudistuksen jälkeen – Hintojen nousu ei yllättänyt kuopiolaista taksiyrittäjää

Ensin reilusti lämpöasteita Oulun seudulle saakka, keskiviikkona pakastaa hieman – lunta ei ole edelleenkään luvassa etelään

Ilkka: iisalmelaistaustainen Riikka Pirkkalainen hakee jatkokautta keskustan puoluesihteerinä

Nopeita liikenneyhteyksiä, digipalveluja, työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten tukemista – Näin asiantuntijat pitäisivät maakunnat elinvoimaisina

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.