Laskettelu Antikkalassa voi saada jatkoa: Tahkon yrittäjällä miljoonasuunnitelmia

Laskettelukeskuksia Tahkolla, Vuokatissa ja Kasurilassa operoiva Huippupaikat oy suunnittelee laajentavansa pääsiäisenä toimintansa lopettaneeseen Antikkalaan. Laskettelukeskukseen on tarkoitus järjestää lumetus, rakentaa nykyisen ankkurihissin lisäksi sompahissi ja laittaa rakennukset, kuten suoksivuokraamo sekä rinneravintola, kokonaan uusiksi.

Huippupaikat oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Suutarinen kertoo, että yhtiö olisi valmis tekemään alueelle muutaman miljoonan euron investoinnin.

– Tämä vaatisi tiettyjä päivityksiä tekniikan ja rakennusten osalta. Jotta tästä saisi kannattavan, kautta pitäisi saada pidemmäksi. Kyllähän se sitä tarkoittaa, että jostakin pitää saada lumetusjärjestelmä, Suutarinen luonnehtii.

Yksi isoimmista Antikkalaan suunnitelluista uudistuksista on nykyisen rinteen viereen hiihtohissin toiselle puolelle rakennettava uusi rinne. Alue on merkitty voimassa olevassa yleiskaavassa virkistys- ja urheilualueeksi. Hiukan kauempana suunnitellun rinteen paikasta alkaa Natura-luonnonsuojelualue.

– Meillä on teknisiä selvityksiä tehty tältä alueelta ihan pilvin pimein, sekä monenlaisia luontoarvoihin liittyviä. Ainakaan sillä tiedolla mikä minulle on kerrottu, ei ole mitään kategorista estettä sille, etteikö tästä voisi tulla totta, Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen vakuuttaa.

Lumetusveden ottamiseen lupaavia vaihtoehtoja tarjoavat lähellä sijaitsevat vesistöt sekä Puijon valuma-alueet. Parhaillaan meneillään olevien selvitysten perusteella vaikuttaisi alustavasti, että vesi tultaisiin kuljettamaan Antikkalaan kilometrin päässä sijaitsevasta Iso-Valkeisesta.

– Ykkösvaihtoehtona tutkitaan ulkoilureittejä pitkin vedettävää muoviputkea ja siihen tarvittavia lupajärjestelyjä. Näyttäisi tällä hetkellä siltä, että se olisi hoidettavissa, kaupungin elinkeinojohtajan viransijaisena toimiva Unto Juutinen kertoo.

Vaikka lupa-asiat ja sopimukset järjestyisivätkin nopeasti, varsinaisen suunnitelman toteuttaminen veisi aikaa. Suutarisen mukaan uudistukset eivät olisi ajankohtaisia vielä seuraavan talven nietoksilla, vaikka laskettelukeskus saattaakin avata ovensa edellistalvien tapaan.

– Silloin tänne hommataan kassa ja porttijärjestelmä, jolloin voidaan myydä laskettelukeskuksiin yhteislippuja. Tämän näköiseksi toimijaksi ei haluta jäädä pitkäksi aikaa, se ei ole meidän tavoite.

Suurimmat tulot laskettelukeskuksille tulevat niiltä asiakkailta, jotka käyvät rinteissä kahdesta viiteen kertaan vuodessa. Aktiiviharrastajat ja urheilijat muodostavat vain kymmenisen prosenttia esimerkiksi Tahkon tuloista. Suutarisen mukaan Antikkala on hyvä kaupunkikohde isompien laskettelukeskusten kupeeseen.

– Antikkalassa voi käydä esimerkiksi iltaisin, jos tuntuu siltä että pitää päästä vähän ulos. Viikonloppuna voi mennä sitten vähän vaativampaan mäkeen.

Tulevaisuudessa Antikkala ei palvelisi pelkästään paikallisten asukkaiden laskettelukeskuksena, vaan ympärivuotisesti myös matkailijoden tarpeita huomioiden. Suutarinen visioi alueelle rakennettavien palvelupisteiden olevan kovalla käytöllä myös kesäisin.

– Tänä päivänä hiihtokeskukset tekevät laskettelun lisäksi paljon muutakin, on erilaisia kesäjuttuja. Se kuitenkin vaatisi, että peruskuvio olisi talvella kunnossa, Juutinen toteaa.

Paronen myöntää, ettei laskettelukeskuksen kehitys ole ollut tähän saakka kovinkaan huimaa.

– Jos tämä lähtölaukaus saataisiin liikkeelle, niin luottaisin siihen että kiinnostus herää monella muullakin toimijalla.

Huippupaikat on yksi Suomen suurimmista

– Huippupaikat oy on Suomen neljänneksi suurin hiihtokeskusyritys.

– Yhtiö on neuvotellut Puijon ja Antikkalan alueiden vuokraamisesta Kuopion kaupungin kanssa aiemmin 90-luvulla. Neuvottelut eivät tuottaneet silloin tulosta.

– Huippupaikat oy:n omistaa Ilkka Suutarisen perhe. Hänen poikansa Lauri Suutarinen on yhtiön nykyinen toimitusjohtaja.

– Yhtiö omistaa laskettelukeskukset Tahkolla, Vuokatissa ja Kasurilassa, joista suurin on Tahkon laskettelukeskus.

– Tahkolla tammikuussa avattu uusi rinne oli kokonaisuudessaan yli miljoonan euron investointi. Hiihtohissi rinteeseen maksoi noin puoli miljoonaa euroa.