Lasten huostaanotot käräjäoikeuteen

Lasten huostaanottoja on aivan liikaa, koska huostaanotto on tehty liian helpoksi, tiivistää Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden emeritus-professori J. P. Roos lastensuojelun tilanteen.

Tuoreimman tilaston mukaan Suomessa oli vuonna 2012 kodin ulkopuolelle sijoitettuna lähes 18000 lasta ja nuorta. Näistä oli huostaanotettuina yli 10000. Vuonna 1991 ulkopuolisia sijoituksia oli noin 8000 ja huostaanottoja noin 6000.

Suhteellisesti eniten ovat lisääntyneet kiireelliset huostaanotot. 1990-luvun alussa oli niitä oli muutamia satoja vuodessa, nyt 4000. Vielä vuonna 2006 niitä oli alle 2000.

–Huostaanotto on kunnille taloudellisesti edullista. On paljon huostaanottoja, jotka olisi voitu ehkäistä ennalta. Siihen ei ole resursseja, Roos sanoo.

–Suurin osa huostaanotoista tapahtuu vanhempien myötävaikutuksella. Niitä on aivan liikaa, koska vaihtoehtoja ei ole. Lasten psykiatrinen hoito saatetaan korvata sijoituksella lastensuojelulaitokseen. Siinä ei ole mitään järkeä.

 

Lastensuojelulaki muuttui vuonna 2008. Silloin vastentahtoisten huostaanottojen ratkaisu siirtyi kunnallisilta lautakunnilta hallinto-oikeuksiin.

–Lain toimenpidevalikoima koostuu hieman liioitellusti sanottuna huostaanotoista. Ennalta ehkäisevät toimet ovat huonoja ja nimellisiä. Vaikkapa päivähoitoa voidaan kutsua ennalta ehkäiseväksi toimeksi, jota se ei ole.

Roosin mukaan huostaanottojen ja ulkopuolisten sijoitusten kokonaiskustannukset ovat jo yli 600 miljoonaa euroa vuodessa.

–Tämä on erittäin iso bisnes. Joillekin paikkakunnille on tullut jo huostaanottokeskittymiä.

–Vertaisin tätä 1960-lukuun. Silloin meillä oli erittäin suuri vankimäärä, koska ihmisiä laitettiin hyvin herkästi vankiloihin. Se on siirtynyt nyt lastensuojelun puolelle. Huostaanotettujen lasten määrä on aivan tolkuton.

–Se on vapaudenriistokysymys. Vanhemmat lapset ovat laitoksissa, jossa heidän liikkumavapautensa on rajattu, Roos kuvailee.

 

Huostaanotoista nousi taas kohu, kun netissä levisi muutama päivä sitten video huostaanotosta Oulussa. Lasten isän kuvaamalla videolla näkyy, kuinka lastensuojeluvirkailijaa avustavat kaksi poliisia vievät väkivalloin itkevät kaksospojat kesken koti-illan.

Roos ei tunne tapauksen taustoja, mutta hän on nähnyt videon.

–Videolta näkyy tavallinen koti. Lapset eivät olleet äärimmäisessä hädässä, jotta olisi voitu tehdä noin raju toimi.

–Taatusti se ei ollut hyvä lapsille. He muistavat tilanteen koko ikänsä. Se olisi voitu hoitaa huomattavasti sivistyneemmin ja lasten etua ajatellen.

Roos ottaisi lastensuojelutyöntekijöiltä pakkotoimioikeudet pois ja veisi tuomioistuinkäsittelyyn heti tapaukset, joissa vanhemmat ja lapset panevat hanttiin.

–Juridinen asiantuntemus rauhoittaisi tätä tilannetta.

Roos siirtäisi myös huostaanottojen käsittelyn hallinto-oikeuksista käräjäoikeuksiin, joita olisi vahvistettu lastensuojelun asiantuntemuksella. Toinen vaihtoehto olisi erillinen perheoikeus.

–Hallinto-oikeudet eivät ole näytöstä kiinnostuneita tuomioistuimia. Ne katsovat vain, onko prosessi mennyt oikein.

–Huostaanotoissa on hyvin usein kyse siitä, että osapuolilla on hyvin erilainen käsitys tapahtumista. Sitä pitäisi oikeusistuimien pohtia, Roos sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Video voi tuoda oikeusturvaa

Netissä leviävästä poikien hakutilanteesta tutkintapyyntö

Uusimmat

Kotimaa

MT: Enemmistö suomalaisista kannattaa kahden presidenttikauden rajoitusta, mutta yli neljäsosa haluaa Niinistön jatkoon poikkeuslailla

Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

"Tilanne on edelleen päällä" – korjausliikkeet vanhustenhoidossa eivät ole olleet riittäviä

Ilmoitukset vanhustenhoidon puutteista moninkertaistuivat viime vuonna Valvirassa – "Ensisijaisesti asiakkaan tulisi tehdä muistutus hoivakodin johtajalle"

Kevättulvat muuttuivat hankalasti ennustettaviksi talvitulviksi

Vesihuollon myynti houkuttaa talousvaikeuksien keskellä Ähtärissä – pienten kuntien vesihuoltolaitokset tuskin kuitenkaan kiinnostavat sijoittajia

Uutisanalyysi: Oppivelvollisuus laajenee, mutta kuka ottaa kopin opintonsa keskeyttävästä nuoresta?

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy – "Osapuolten näkemykset olivat alkumetreistä saakka todella, todella kaukana toisistaan"

Saimaannorpille kolattiin noin 150 apukinosta huonosta lumitilanteesta huolimatta – "Rannat ovat paljaat, ja keväinen laine lyö rantaan", kuvailee WWF:n aluevastaava tilannetta Etelä-Saimaalla

Ongelmat Nordean tileissä poistuneet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.