Lasten unirytmi keikahtaa usein kesällä – voiko siitä olla haittaa?

Kuopiolainen kolmen lapsen äiti Rosa Vaaramo on huomannut, että lapsia on vaikea saada nukkumaan kesällä, kun illat ovat valoisia. Etenkin perheen nuorimmainen, 2-vuotias Iivo, on reagoinut valon lisääntymiseen.

– Kesällä tulee myös oltua illalla pidempään ulkona, jolloin rauhoittumisaika jää lyhyemmäksi, Vaaramo pohtii.

Vaaramon mukaan lasten nukahtamista auttavat säännölliset iltarutiinit. Iltapalan jälkeen ei enää aloiteta uusia leikkejä, vaan mennään pesemään hampaat, hoidetaan vessatoimet ja luetaan iltasatu. Lopuksi lauletaan vielä iltalaulu ja luetaan iltarukous ennen nukkumaanmenoa.

Kun vanhemmat ovat lomalla, rutiineista voidaan kuitenkin joustaa.

– Lomalla on kiva viettää perheaikaa illalla vähän pidempään. Silloin lapsetkin saavat vähän valvoa illalla ja nukkua aamulla pidempään. Loma on heillekin erikoishetki.

Vaaramon mukaan rutiinin kääntäminen normaaliksi onnistuu siten, että viimeisenä lomapäivänä lapsia ei laiteta päiväunille, jolloin lapset saa puolestaan aikaisemmin illalla nukkumaan.

Nukuttamista helpottaa myös se, jos molemmat vanhemmat ovat kotona. Vaaramot rakentavat taloa Hiltulanlahteen, minkä vuoksi perheen isä Ville Vaaramo on ollut viime aikoina lasten nukkumaanmenoaikaan rakennustyömaalla.

– Nukuttaminen on ollut vaikeampaa yksin.

Asiantuntijat neuvovat ottamaan rennosti kesän unirytmien kanssa.

– Kesällä tärkeintä on, että kaikki saavat olla rauhassa ja rentoutua, myös lapset. En pidä pahana, että unirytmit muuttuvat lomalla. Päinvastoin, kesälomalla on tilaisuus antaa kaikkien toteuttaa omaa unirytmiään, jos perhe sen sallii, Helsingin yliopiston unitutkija, dosentti Tarja Stenberg kuvailee.

Jokaisen unirytmi ja unentarve on hieman erilainen. Suurimmalla osalla sisäinen rytmi ylittää 24 tuntia, mutta lähtee rullaamaan säännöllisesti, kun omaa rytmiään saa toteuttaa.

Oman lapsensa tunteminen on avainasemassa nukkumaanmenoajoista päätettäessä, kertoo Jyväskylän perheneuvolan psykologi Silja Markkanen.

– Jotkut lapset reagoivat herkemmin muutostilanteisiin. Tällaisille lapsille unirytmien äkillinen tai merkittävä muutos voi olla stressaavaa, kun toiset taas sopeutuvat nopeasti uuteen rytmiin.

Etenkin pienet lapset kaipaavat säännöllisyyttä myös loma-aikoina.

– Jos unirytmi heittelee paljon ja se aiheuttaa muutosta myös ruoka- ja päiväuniaikoihin, saattaa pieni lapsi olla väsynyt ja ärtynyt. Elämä voi olla hankalampaa, Markkanen toteaa.

Stenberg on samaa mieltä.

– Mitä pienempi lapsi on ja mitä kehittymättömämmät aivot hänellä on, sitä huonommin lapsi pystyy kompensoimaan univajetta. Neuvolassa ollaan hyvin tarkkoja, että nukkuma-ajoista pidetään kiinni ja he ovatkin oikeassa. Mutta jos satunnaisesti täytyy ja perhe kestää mellakan, joka syntyy, kun pienen lapsen unta häiritään, niin siitä vaan. Korvaamatonta vahinkoa ei tule, mutta hermoille se käy, Stenberg avaa.

Päiväunet saattavat joskus jäädä väliin kyläreissujen tai pitkien matkustusaikojen takia. Tällöin on huomioitava, että lapsi tarvitsee seuraavana yönä hieman enemmän lepoa.

Aiheesta lisää perjantain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.