Vanhemmat haluavat lasten synttärit pois kotoa: "Siivous on aikuisille aika iso juttu"

Ei tarvitse siivota ennen ja jälkeen. Ei tarvitse järjestää tarjoiluita, miettiä ohjelmaa eikä kieltää lapsia touhuamasta täysillä.

Näillä perusteilla vanhemmat siirtävät juhlajärjestäjien mukaan lastenkutsut pois kotoa. Muualla järjestettävien synttäreiden kysyntä onkin parina viime vuonna lisääntynyt – ja kiinnostus vain kasvaa koko ajan.

Valtakunnallisen sisäleikkipuisto HopLopin toimitusjohtajan Tomi Pulkin mukaan juhlapaikkasynttäreiden suosio on lähtenyt nyt voimakkaaseen kasvuun. Pelkästään HopLopeissa järjestetään kymmeniä tuhansia kutsuja vuosittain ympäri Suomen.

– Nyt puhutaan kuusinumeroisesta luvusta, kun lasketaan, kuinka moni lapsi käy vuodessa HopLop-synttäreillä ympäri Suomea. Juhlien suosiossa on nyt kovaa kasvua, meillä kymmeniä prosentteja vuodessa.

 

Kuva: Timo Filpus
 

 

Esimerkiksi Varkauden Vauhtikellarin synttäritilaukset ovat viime vuosina lisääntyneet 10–20 prosenttia vuosittain.

– Aikuinen pääsee helpommalla ja saa itsekin lähteä, kun juhlat ovat ohi. Sitä vanhemmat arvostavat. Siivous on aikuisille aika iso juttu, pohtii Varkauden Vauhtikellarin yrittäjä Sami Korhonen.

Vauhtikellarissa suurin synttärikohderyhmä ovat 6–8-vuotiaat.

– Valmiissa juhlapaikassa kukaan ei kiellä juoksemasta, riehumasta ja huutamasta, sitähän lapset rakastavat, tietää Korhonen.

 

Kuva: Timo Filpus
 

 

Parikymmentä 4–7-vuotiasta todisti samaa Weeti Ilmosen synttäreillä vilistäessään Vauhtikellarin pomppulinnassa, pallomeressä ja kiipeilyseinällä. Mitä tuumasi itse sankari kaksituntisista juhlistaan?

– Parhaat synttärit ikinä!

Kuopion SuperCorner-puistossa synttäreitä järjestetään lähes päivittäin, ja viikoittain useita kestejä pidetään myös muun muassa Varkauden Kuntorannassa ja Siilinjärven keilapaikka Siilinhohdossa.

– Kun vertaa siihen, että ostaa kotiin rekvisiitat ja järjestää juhlat, ei juhlapaikkojen hinta ole välttämättä kovin kallis. Järjestäminenkin vie aikaa. Vaikka juhlat on mukava järjestää kotonakin, työ on isompi siellä, summaa Varkauden Kuntorannan vuoropäällikkö Jarmo Harju.

Moni Savon Sanomien haastattelema juhlanjärjestäjä arvioikin, että myös nykyajan hektisyyden takia vanhemmilla ei ole aikaa tai ”voimia” järjestää kotona.

– Synttäreiden trendinä on nyt toiminnallisuus, ja lapsille halutaan tarjota elämyksiä. Jos otat synttärisakin kotiin, leivot, koristelet, ja siivoat, niin neljän lapsen äitinä tiedän, että sitä on aika puhki. Kaupungissa voi olla hankalaakin ottaa 12 lasta kotiin, lisää Anne Vihonen, joka on toinen kuopiolaisen juhlapalvelu Jenga Jengalan järjestäjistä.

 

Kuva: Timo Filpus
 

 

Muun muassa viisivuotiaan Weeti Ilmosen äidin Päivi Konttisen mukaan vaivattomuus oli painavin peruste tuoda syntymäpäivät pois kotoa. He järjestivät pojan synttärit Varkauden Vauhtikellarissa.

– Tarvitsi vain valita tarjoilut, kutsua lapset, olla valvomassa ja maksaa lasku. Tosi helppoa.

Kun poika meni päiväkotiin hänen ystäväpiirinsä laajeni. Konttinen pohti, että koska ihan kaikkia vanhempia ei vielä tunne, saattaa olla hyväkin järjestää juhlat julkisessa tilassa.

– Kynnys tulla on ehkä matalampi, kuin mennä ihan vieraaseen kotiin. Lisäksi täällä lapset pystyvät paremmin purkamaan energiaansa kuin kotioloissa, ja tekemistä on paljon.

HopLopin toimitusjohtaja Tomi Pulkki muistaa, kuinka juhlapaikkasynttärit lähtivät rakettimaiseen kasvuun 7–8 vuotta sitten. Into tasaantui, mutta nyt hampurilaisravintoloiden ja sisäleikkipaikkojen kylkeen on tullut valtavasti muita toimijoita, kuten museoita ja kuntosaleja.

– Ne, keiden ydinbisnekseen synttäreiden järjestäminen kuuluu, ovat vahvistaneet asemiaan. Sen sijaan pois ovat jääneet ne yrittäjät, joilla synttäritoiminta on ollut vain marginaalista.

Juhlapaikkojen hinnat vaihtelevat toiminnallisuuden ja tarjoilumäärien mukaan hieman alle satasesta useisiin satoihin euroihin. Jos kotiin haluaa järjestää teemalliset juhlat vaikkapa kymmenelle lapselle, ei sekään ole ilmaista.

– Muualla järjestettävien synttäreiden hintataso ei ole merkittävästi korkeampi kuin kotisynttäreiden, kun laskee kaikki kustannukset. Ja liikunnallisuus tulee usein mukaan: juhliessa lapset saavat samalla tosi hyvän liikunta-annoksen, vaikka syödäänkin herkkuja, huomauttaa Pulkki.

 

Kuva: Timo Filpus

 

Kuva: Timo Filpus

 

Kuva: Timo Filpus

 

Kuva: Timo Filpus

 

Kuva: Timo Filpus

 

Kuva: Timo Filpus

 

Kuva: Timo Filpus
 

 

Katso maakunnan eri synttärinviettopaikkojen hinta- ja tarjontaesittelyt perjantain Savon Sanomista.