Lastenpsykiatriassa suositaan lyhyitä sairaalajaksoja

Lastenpsykiatriassa suositaan mahdollisimman lyhyitä sairaalajaksoja.

– Ensisijaisesti etsitään avohoitoa lapsen lähiympäristöstä, jolloin lapsi voi ylläpitää läheisiä ihmissuhteita, sanoo Kuopion yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian klinikan ylilääkäri, professori Kirsti Kumpulainen.

Vaikka pyrkimyksenä ovat lyhyet, laitostumista ehkäisevät sairaalajaksot, voi lapsi tarvittaessa olla osastohoidossa useammankin kuukauden. Kumpulaisen mukaan pitkäaikainen sairaalahoito on nykypäivänä harvinaista.

 

Sairaaloiden vuodeosastopaikkoja on vähennetty samalla kun painopistettä on siirretty avohoitoon. Valmiudet toteuttaa avohuollon palveluja vaihtelevat kunnittain.

– Lasten terapiapalveluita on vaikeaa saada syrjäisillä paikkakunnilla, Kumpulainen kertoo.

Tämä asettaa lapset eriarvoiseen asemaan. Esimerkiksi Jyväskylän seudulla ympärivuorokautista osastohoitoa vaativia lapsia lähetetään Kuopion kriisiosastolle. Syynä on se, että Jyväskylän lastenpsykiatrisella on enää vain päiväosasto.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa taas on 16-paikkainen viikko-osasto ja kuusipaikkainen päivystävä, ympärivuorokautiseen hoitoon soveltuva kriisiosasto.

Kumpulaisen mukaan kaikkien lasten hoidontarpeeseen on pystytty vastaamaan. Kuopion osastoilla hoidetaan noin 150:tä lasta vuodessa.

Jyväskylän lastensuojelun palvelupäällikkö Tarja Anttonen toteaa, että alueellisesti riittäviä osasto- ja avohoidollisia palveluita tarvitaan jatkuvasti.

– On liian aikaista kommentoida voimakkaassa muutoksessa olevia palveluja. Seuraamme lastenpsykiatristen palvelujen kehittämistyötä Keski-Suomen alueella ja haemme uusia yhteistyön tapoja.

– On tärkeää, että asioista keskustellaan.

Asiakaspalautteista tehty tutkimus paljastaa monen Kuopios­sa hoidetun lapsen saaneen vanhempien mielestä erinomaista apua. Kumpulainen ei muista tapausta, jossa KYS olisi kieltäytynyt hoitamasta lasta.

– Kuulostaa kovin kummalliselta, jos olisimme niin toimineet.

Entä mitä Kumpulainen haluaa sanoa Kristianin vanhemmille, joiden mielestä heidän lapsensa oli Kuopios­sa lähinnä säilytyksessä?

– Olen sanaton. Kuulostaa todella ikävältä. On tärkeää, että me parannamme toimintaamme, jos siihen on syytä.

KYS on mukana kansainvälisessä EU-hankkeessa, jossa kehitetään perustasolla tehtävää konsultaatiota. Tavoitteena on puuttua lapsen oireiluun nopeasti ja toimia yhteistyössä perheen ja koulun kanssa. Asiantuntijat tarjoavat etäapua, jotta lapsipotilaiden pitkät matkat hoitopaikkoihin vähentyisivät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

11-vuotiaana kuollut poika ei saanut ajoissa apua

Uusimmat

Kotimaa

Budjettiesitys nostaa soidensuojeluohjelman ylös jäistä – "Nyt kannattaa myydä suojelualueita valtiolle ja tehdä verovapaita kauppoja"

Merivoimien suurhanke etenee – monitoimikorvetit korvaamaan käytöstä poistuvia aluksia

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.