Lastensuojelun jälkihuollon kustannukset puhuttavat kuntia – Kuntaliiton mukaan uusi laki tuo vajaan 50 miljoonan kulut

Eduskunnan maanantaina hyväksymä laki lastensuojelun nuorten jälkihuollon ikärajan nostamisesta neljällä vuodella 25 vuoteen voi tuottaa vaikeuksia kunnille, joilla ei ole sitä varten rahaa. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina arvioi taannoin Twitterissä, että kunnille koituu laista vajaan 50 miljoonan euron kustannukset.

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Aila Puustinen-Korhosen mukaan vuonna 2017 Suomessa oli noin 7  000 lasta jälkihuollon piirissä ja kustannukset olivat 4  000–5  200 euroa vuodessa lasta kohti. Lain voimaantulon myötä kustannukset luonnollisesti kasvavat kumulatiivisesti.

Reinan mukaan lain valmistelu oli normaalista poikkeava.

–  On erittäin poikkeuksellista, että kustannusvaikutuksiltaan merkittävä muutos hyväksytään lakialoitteen pohjalta. Silloin siinä ei ole ministeriön valmistelua eikä sen varmistamista, että lakiin on valtionosuuslainsäädännön edellyttämä sadan prosentin valtionosuus niin kuin kuntien tehtäviä laajennettaessa tulee olla, Reina perustelee.

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi kuun alusta. Reina vakuuttaa, että kunnat noudattavat lakia, jos vain suinkin pystyvät.

–  Lakia tietenkin noudatetaan jollain tavoin kun se tulee voimaan, joten senkin takia on tärkeää, että rahoituskysymys hoidetaan valmiiksi mahdollisimman pian, Reina hoputtaa.

Reina muistuttaa, että laki sinänsä on hyvä, ja saattaa tulevaisuudessa tuoda jopa säästöjä, kun syrjäytymisvaarassa olevat nuoret pääsevät paremmin elämän syrjään kiinni.

Kaikki eivät tarvitse tukea

Erityishuoltojärjestöjen liiton (Ehjä) toiminnanjohtaja Kai Laitinen muistuttaa, ettei tarkkaa arviota kustannuksista voi vielä tehdä.

–  Kyseessä on varsin heterogeeninen ryhmä. Osa ryhmästä ei tule koskaan tukea tarvitsemaan, osa tarvitsee ehkä osan aikaa ja loput sitten koko ajan. Muistuttaisin kuitenkin, että jos panostetaan sijaishuoltoon, olisi typeryyttä olla panostamatta jälkihuoltoon, Laitinen sanoo.

Laitisen mukaan monelle nuorelle saattaa riittää tietoisuus siitä, että tukea on mahdollista saada myöhemminkin, jos sitä tarvitsee. Nykyisen lain aikana moni nuori on herännyt asiaan liian myöhään.

–  Osa näistä nuorista kypsyy ottamaan tukea vastaan vasta 20-vuotiaana ja silloin ei enää aika riitä.

Laitisen mukaan lähes yhtä tärkeä asia kuin ikärajan nosto on panostus sosiaaliohjaukseen.

–  Jos nuori tarvitsee aikuista matkansa tueksi, hänellä tulisi olla mahdollisuus sosiaaliohjaukseen. Nykyään ongelmana on, että ihmisiä kohdellaan hyvin eri tavoin. Joissain kunnissa saa kovinkin hyvää palvelua, ja joissain se on melko vaatimatonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pitkän uran naiskiekon parissa tehnyt Tuula Puputti yllättyi kutsusta Linnan juhliin – kutsun sai myös MM-kultaa voittaneen cheerleader-joukkueen kapteeni

Helsingin poliisi on ottanut kiinni ainakin viisi, yksi kiinniotetuista sateenkaarilipussa

"Aika vakuuttunut olen siitä, että kutsu Linnaan ei tullut Temptation Islandin vuoksi" – radiojuontaja Harri Moisio pelkäsi ensin kutsun olevan väärennös

Supersiistijä halusi pukeutua käveleväksi mopiksi – Saana Tyni herättää keskustelua siivousalan arvostuksesta

Pelkän peruskoulun varaan jääminen on vähentynyt, mutta ei ole harvinaista

Informaatiosodan asiantuntija: "Poliittisesti herkkien aiheiden tutkijat joutuvat miettimään, haluavatko he puhua asioista omilla nimillään" – myös Linnaan kutsutut päätoimittajat korostavat tiedon merkitystä

"Kaksi kertaa luin kirjeen ja mietin, onko tämä totta" – huoltajalegenda Gunnar Yliharju haluaa edustaa Linnan juhlissa koko ammattikuntaansa

Reserviläisliitto paheksuu Venäjän valheellisia tulkintoja talvisodan syttymisestä

Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.