Lastenvaunujen valikoiman kasvu tekee valinnasta yhä teknisempää

Lastenvaunujen ostaminen on nykyään lähes yhtä teknistä kuin auton hankinta. Erilaisten vaunujen määrä on laaja, ja myös vanhempien toiveet vaunujen ominaisuuksista ovat kasvaneet.

Vaunujen toivotaan sopivan yhä useampiin käyttötarkoituksiin. Niitä pitäisi voida lykkiä sekä sorateillä että kauppakeskuksissa. Ne pitäisi myös saada nopeasti kokoon automatkoille, kertoo lastenvaunuja maahantuovan Babycenterin toimitusjohtaja Susanna Runolinna.

Hän huomauttaa, että mikään lastenvaunumalli ei toimi täydellisesti kaikissa tilanteessa, joten vanhempien kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön vaunuja eniten tarvitsee.

Vanhempien kannattaa pohtia ainakin, paljonko tilaa vaunut saavat viedä ja millaisilla teillä niitä työnnetään. Autoileville sopivat helposti koottavat vaunut. Joukkoliikennevälineisiin ei kannata valita liian leveitä vaunuja. Isot pyörät ovat parhaat sorateillä, kun taas pienipyöräisemmät vaunut sopivat hyvin ostosmatkoille.

Kansatieteilijä ja lastenvaunujen historiasta kirjan kirjoittanut Hanna Forssell sanoo, että vaunujen toivotaan sopivan entistä enemmän vanhempien yksilölliseen elämäntyyliin. Vaunuvalikoima onkin laajentunut, ja vaunuista on tehty entistä käytännöllisempiä ja turvallisempia.

- Vanhempien ykköstoive on aina ollut vaunujen turvallisuus, joka on parantunut. Vaunuihin on lisätty esimerkiksi heijastimia.

Runolinnan mukaan suosituin malli on yhdistelmävaunu, joka kasvaa lapsen mukana. Yhdistelmävaunujen hinnat vaihtelevat 500 euron ja reilun 1 000 euron välillä.

- Monet ostavat niiden rinnalle kevyemmät matkarattaat, joita on helppo kuljettaa kaupungissa.

Vaunuihin hankitaan myös lisävarusteita. Monet hankkivat ainakin sadesuojan tai hyttysverkon, jos ne eivät kuulu jo vaunuihin, kertoo Vaunu-aitan sisäänostaja May-Britt Karlberg.

- Lisäksi vaunuihin saatetaan hankkia vaikka kahvikuppiteline, johon saa kätevästi laitettua kupin kävelyn ajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.