Laukaanjoen fosforipäästöt reilusti luultua suuremmat

Totuus Venäjällä sijaitsevan Fosforitin lannoitetehtaan lähistön jättipäästöistä vaikuttaa olevan aiemmin epäiltyä karumpi. Venäjän viranomaisten julkaisemista mittaustuloksista on pääteltävissä, että fosforikuorma Kingiseppin tehdasalueen lähistöllä oli viime vuonna tuplasti suurempi kuin aiemmin on arvioitu.

Laukaanjoen mereen tuoma fosforimäärä oli vuonna 2011 Venäjän viranomaisten antamien tietojen mukaan noin 2 000 tonnia. Fosforivuodon havainnut suomalais-venäläinen tutkimusryhmä Balthazar oli aiemmin arvioinut, että päästöt olisivat noin 1 000 tonnia. Epäillyt jättipäästöt tulivat julkisuuteen tammikuussa.

Asiasta kertoi Itämeren suojelukomissio Helcom. Mittaustulokset ovat Helcomin projektijohtaja Kaj Forsiuksen mukaan keskenään vertailukelpoisia.

Helcomin mukaan tämän vuoden aikana otetut venäläisviranomaisten näytteet ovat olleet fosforipitoisuuksiltaan pienempiä kuin viimevuotiset. Fosforipitoisuudet alkoivat nousta vuonna 2008.

Kuormituksen vaikutuksista Suomenlahdelle ei voida vielä vetää johtopäätöksiä. Loppuraportti hankkeesta julkaistaan kesällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.