Lehdet: Syrjäkylillä ei kannata enää edes remontoida

Nilsiän keskustassa sijaitseva taloyhtiö ei saanut lainaa putkiremonttiin, sillä pankit kieltäytyivät rahoittamasta hanketta.

Pankkien mielestä Asunto Oy Paavontie 1:n vakuutusarvo on vain 500 euroa neliöltä. Nilsiässä tehtyjen asuntokauppojen keskiarvon kerrotaan olevan 1 000 euroa neliöltä.

Korjauksen kustannusarvo oli 1,7 miljoonaa euroa eli 1 100 euroa asuntoneliötä kohti.

Kuudesta pankista kolme ei antanut asunto-osakeyhtiölle edes tarjousta remonttilainasta. Kolme muutakin pankkia olisivat lainanneet enintään puolet remontin hinnasta. Remontin katsottiin olevan liian kallis, siksi taloyhtiötä neuvottiin säästämään hankkeen kustannuksista. Remontin hinta saatiinkin nipistettyä 1,3 miljoonaan euroon, jolloin hinnaksi olisi jäänyt 870 euroa neliötä kohti. Pankkien päät eivät 400 000 euron leikkauksista huolimatta kääntyneet, vaan laina jäi saamatta.

Rakennuslehden haastattelema Pohjois-Savon Isännöinti Oy:n Arto Väätäinen pelkää, että rahoitus keskittyy.

– Montakohan taloa jää rahoittamatta? Pidän tilannetta jatkon kannalta huolestuttavana. Kasvukeskusten hankkeita rahoitetaan, sivupitäjät jäävät heitteille. Ainakin paikallistuntemus on kadonnut, kun päätöksenteko on keskityksien myötä viety pois paikalliselta tasolta”, hän sanoo.

Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero kertoo Helsingin Sanomille, ettei Nilsiän tapaus ole sarjassaan ainoa. Keron mukaan on haastavaa, jos remontin hinta ylittää asuntojen keskihinnan.

– Voihan yksi vaihtoehto ja strateginen valinta olla, että sitä ajetaan 20 vuotta loppuun ja sitten puretaan, Kero sanoo.

Tapauksesta kertoivat Rakennuslehti ja Helsingin Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.