Lehmiinsekaantuja iski kahdesti samalla maatilalla

Nilsiäläisen maatilan emäntä teki viime vuoden keväällä ilmoituksen Pohjois-Savon poliisilaitokselle, että maatilan lehmiä vahingoitettiin. Emäntä huomasi lehmien erikoisen käytöksen aamulla mennessään navettaan ja pyysi eläinlääkärin paikalle.

–Eläinlääkäri kävi tutkimassa lehmät ja navetan jokaisella 14 lehmällä oli eriasteisia hiertymiä, vaurioita ja limakalvorikkoutumia. Lisäksi lehmissä oli epänormaalia tulehdusoiretta, Pohjois-Savon poliisin Juankosken päivittäistutkinnasta kerrotaan.

Yön jäljiltä navettaan jäi viinapullo. Talonväen mukaan joltakin oli jäänyt viinapullo yöaikaan navettaan jo vuosi aiemminkin.

–On epäily, että sama kävijä olisi ollut silloinkin asialla, mutta silloin talonväki ei tehnyt asiasta ilmoitusta, poliisista kerrotaan.

"Tekijä jäänee ikuiseksi arvoitukseksi"

Ensimmäisen kerran navettaan tunkeuduttiin varmuudella 19.huhtikuuta. Teko toistui kahden viikon päästä, 3. toukokuuta.

–Toisella kerralla samat vammat on aiheutettu kahdeksalle lehmälle. Hiehoja ei silläkään kertaa vahingoitettu.

Toisen kerran jälkeen talonväki laittoi poliisin ohjeistuksessa navettaan valvontakamerat. Sen jälkeen ei ole tapahtunut mitään.

–Sana varmasti kiersi pienellä paikkakunnalla ja tekijänkin tietoon tuli, että navetassa on kamerat. Todennäköisesti tekijä asuu lähiseudulla, juttua tutkinut poliisi kertoo.

Poliisin mukaan tekijää yritettiin löytää muun muassa käymällä läpi lähiseudun seksuaalisesti poikkeavia henkilöitä ja tarkastamalla heidän tilanteitaan tekopäivinä.

–Muutamia tarkastuksia tehtiin, että onko oltu silloin paikkakunnalla. Tämä on sen kaltainen juttu, että asiaa täytyy tutkia kaikessa hiljaisuudessa ja enimmäkseen kuulostella. Vaikka tekoja tarkasteltiin monelta kantilta, solmua ei vain saatu avatuksi. Tekijä jäänee ikuiseksi arvoitukseksi, vaikka toki pidämme korvat auki edelleen.

Lehmien vammoista tuli jonkin verran taloudellista haittaa tuotannonmenetyksenä ja hoitokuluina. Lehmät kuitenkin toipuivat hyvin.

Tapauksia tutkinut poliisi kertoo, että seudulla ei ole tapahtunut mitään vastaavaa ainakaan kolmeenkymmeneen vuoteen.

–Entisaikaan tapauksia sattui kyllä, mutta olivat ne silloinkin harvinaisia, poliisi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Presidentti Niinistö vierailulla Nobelin rauhanpalkinnon saaneessa Etiopiassa: Tarvitsemme niitä, jotka antavat arvoa rauhalle

Saako kanan tappaa ja tiikerin vangita? Tutkijat kaipaavat eettistä keskustelua eläimistä peruskouluihin

Postin työehtosopimusneuvottelut jumissa – työtaistelu uhkaa

Pekka Perän hovissa lieventynyt tuomio jäi voimaan – KKO ei ota Talvivaaran tiedottamisrikosjuttua käsittelyyn

Vaikeiden keskusteluiden asiantuntija Helena Åhman palaa vieläkin joskus siihen keskusteluun, jossa jähmettyi kymmenen vuotta sitten – nykyään hän tietää, miten olisi kannattanut toimia

Todistaja väärennöksistä: Nämä on digiprinttejä ajalta, jolloin väitetty taiteilija oli jo kuollut

Asiantuntijat haluavat väärennetyn taiteen pois kierrosta – Teoksia ei tuhota, vaan kerätään poliisille

Isännöinnistä tehdään kanteluita vain vähän: Yksittäisen asukkaan tyytymättömyys ei vaikuta kahden yrityksen väliseen sopimukseen

Etelää myöten on pakastunut – kylmintä oli yöllä Enontekiöllä

Uutissuomalainen: Hallitus kokoaa syksyllä komiteat pohtimaan esimerkiksi sosiaaliturvauudistusta ja maakuntien verotusoikeutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.