Lehtomäki: Ilmastonmuutoksesta Suomelle iso lisälasku

Suomelle on tulossa ensi vuosikymmenellä merkittävä lisälasku ilmastonmuutokseen varautumisen myötä, ennustaa ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.). Tarkkaa arviota ei vielä ole, mutta Lehtomäen mukaan kyseessä saattaa olla sadasta miljoonasta useisiin satoihin miljooniin nouseva summa vuosittain.

Lasku syntyy siitä, että teollisuusmaat ovat mukana torjumassa ja rahoittamassa kehitysmaiden sopeutumista ilmastonmuutokseen muun muassa ottamalla käyttöön uusia teknologioita.

Keskustelu asiasta on hänen mukaansa tarpeellista aloittaa jo nyt, vaikka rahantarve Suomen valtion budjettiin tulee vastaan vasta pitkällä ensi vuosikymmenen puolella, ehkä aikaisintaan vuonna 2013.

- Meilläkin pitää herätä siihen, että rahoituksesta on tullut kansainvälisten ilmastoneuvotteluiden asia. Kyse on siitä, että kehitysmaat voisivat edetä omassa kehityksessään vähemmän ympäristöä kuormittamalla kuin mitä me olemme tehneet. Se ei tietenkään ihan ilmaiseksi tapahdu, Lehtomäki sanoi Helsingissä toimittajatapaamisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.