Kun Pentti Einen tapasi: Leijailin puoli metriä lattian yläpuolella

Pentti Savolainen, 85, muistaa tarkkaan, miten tutustui Eine Lievoseen, 74.

Oli yhteisen tuttavan syntymäpäiväjuhla Rautavaaran Metsäkartanolla. Molemmat oli kutsuttu. Juhla päättyi tansseihin. Pentti kumarsi Einelle, eikä itse asiassa koko iltana pannut merkille muita.

– Minä leijailin puoli metriä lattian yläpuolella, Savolainen kertoo.

Tapaaminen poiki toisen. Vähitellen Savolainen ja Lievonen huomasivat viihtyvänsä hyvin yhdessä – ja ovat viihtyneet jo seitsemän vuotta.

– Mutta siinä tanssiessa se rakkaus syttyi!

Lottovoitoksi kuvaa Pentti Savolainen sitä, että vielä eläkeiässä, ensimmäisen puolison poismenon ja neljän vuoden omaishoitajajakson jälkeen, löytää uuden rakkauden.

Rakkaudesta todella on kyse.

Eine Lievonen katsoo elämänkumppaniaan hellästi ja hymyilee, että ”vaikka tässä ollaan jo vanhoja, niin tämä se vaan kertoo rakastavansa”.

– Ei ole sellaista päivää, etteikö Pentti niin sanoisi.

Hellän katseen kohde vahvistaa:

– Päivääkään en ole katunut. Luoja varmaan oli välimiehenä, Savolainen kiittää.

Rivitaloasunnon ulko-oven pieleen nojaa kahdet kävelysauvat.

Lievonen ja Savolainen kertovat lenkkeilevänsä säännöllisesti. Silti se ei ole läheskään ainoa yhteinen liikuntamuoto.

– Talvet asumme tässä, kesät Pentin rintamamiestalossa, Eine Lievonen pohjustaa.

Puulämmitteisessä rintamamiestalossa riittää askaretta. Pentti Savolainen pilkkoo yhä poltto- ja saunapuut. Pihalla hoidetaan yhdessä isoa mansikkamaata ja viinimarjapensaita. Metsäänkin pari suuntaa joka kesä.

– Viime kesänä keräsimme sata litraa mustikkaa ja viitisenkymmentä litraa puolukkaa. Edellisenä kesänä puolukkaakin kertyi sata litraa. Lisäksi kalastamme, Eine Lievonen kertoo.

Peukaloiden pyörittely kotona ei kannata, kun jää yksin, pariskunta sanoo. Tekeminen ja muiden ihmisten pariin hakeutuminen pitää pirteänä.

– Me käymme eläkeläisten kerhossa, sydänkerhossa, siviili-invalidien kerhossa. Eläkeläisten kerhossa on välillä haitarinsoittaja ja tanssia, Pentti Savolainen naurahtaa.

Elämänkumppani lisää:

– Eläkeläisten kerhossa on myös sauvajumppaa. Kansalaisopistossa kudoin tänä syksynä nämä punaiset matot. Teen muitakin käsitöitä, virkkaan sängynpeittoja ja verhoja.

Päivätansseissa pari käy yhä sekä Rautavaaralla että naapurikunnissa.

Väestömäärältään Pohjois-Savon toiseksi pienin kunta, Rautavaara, poikkeaa naapureistaan eläkeläisväestön sukupuolijakaumalla. Miehiä on paljon.

Tilastokeskuksen mukaan koko Pohjois-Savossa on juuri eläkkeelle jääneissä, ikäryhmässä 65–69 vuotta, miehiä ja naisia suurin piirtein yhtä paljon. Rautavaaralla miehiä on yli puolitoistakertainen määrä naisiin nähden.

Ikäryhmässä 80–84 on naisten määrä Pohjois-Savossa yli kaksinkertainen miehiin nähden. Rautavaaralla puntit ovat liki tasan.

Ikäryhmässä yli 95-vuotiaat on naisten määrä Pohjois-Savossa miehiin nähden liki nelinkertainen. Rautavaaralla osui tähän ikäluokkaan vuonna 2014 yksi nainen, eikä yhtään miestä.

Tilasto on vaikeasti selitettävissä, mutta Rautavaaran entinen kunnanjohtaja Matti Matikainen yrittää:

– Olisiko niin, että täällä miehet ovat toimineet fyysisesti raskaissa ammateissa, maa- ja metsätöissä, mikä on varhentanut eläköitymistä. Lisäksi voisi ajatella, että nämä varhaiset eläköitymiset ovat ohjanneet monet miehet terveellisemmälle elämänpolulle, ja että tästä johtuen Rautavaaralla on yli 80-vuotiaita miehiä niin paljon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.