Leikkauslistan aikataulu ei muutu

Vähäiseksi kuvaili Savonia-ammattikorkeakoulun vararehtori Riitta Rissanen ammattikorkeakoulujen rehtoreiden ja opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) tapaamista tiistaina Helsingissä.

Aiheena oli hallitusohjelman linjaus ammattikorkeakoulujen säästöistä vuoteen 2015 mennessä.

- Ministeri totesi, että aikataulu on ja pitää. Myös säästöjen taso pitää, Rissanen kertoi tiistaina kokouksen jälkeen.

Opetusministeriö on asettanut, että ammattikorkeakoulujen aloituspaikkoja on vähennettävä noin 2 200. Savonian osuus on 145 paikkaa. Aloituspaikkojen vähennys merkitsee koko maassa noin 9 000 opiskelijan vähennystä, kun ammattikorkeakouluopinnot kestävät keskimäärin neljä vuotta.

- Kokouksessa tuli selväksi, että siinä ei ole liikkumavaraa. Sama määrä on kirjattu myös Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen työvoimatarveselvitykseen, Rissanen sanoi.

Aloituspaikkojen karsinnalla tavoitellaan 51 miljoonan euron säästöjä.

- Se on sinänsä järkevää ikäluokkien pienetessä. Sitä vastaan emme taistele, mutta tapaamisessa vahvistui, että koko hallituskauden tavoite on yli 120 miljoonaa euroa.

- Tämän suuruusluokan leikkaukset jättävät jo jälkensä. Sen saavuttaminen on todella haasteellista, jotta säilytämme opetuksen ja tutkimuksen hyvän tason, Rissanen mainitsi.

- 70 miljoonan euron lisäsäästö merkitsee, että aloituspaikkoja on karsittava lisää. Toinen vaihtoehto on, että opiskelijakohtaisesta rahoituksesta leikataan 8-9 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.