Leikkipaikoille viinan kieltävät kyltit

Poliisi huomasi järjestyslaissa porsaanreiän, jonka korjaamiseksi kaupungit joutuvat lisäämään lasten leikkipuistoihin uudet kieltomerkit. Merkeissä kielletään alkoholijuomien juominen lasten leikkipaikoilla.

Kuopion kaupunki valmistelee jo uusien merkkien lisäämistä suosituimpiin lasten leikkipuistoihin.

Aloite kieltomerkkeihin tuli Pohjois-Savon poliisilta. Poliisin mukaan vastaava asia on esillä muissakin isoissa kaupungeissa.

Jotkut jurputtavat muuten vastaan

Revohkan syynä on helpottaa lasten leikkipaikkojen käytön valvontaa.

– Järjestyslain mukaan puistoissa periaatteessa sallitaan piknik-tyyppinen alkoholin käyttö, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Pohjois-Savon poliisista kertoo.

Pohjolaisen mukaan laissa ei ole erikseen mainittu, ettei tämä koske leikkipuistoja.

–Lainsäädäntö on tältä osin tulkinnanvarainen.

Vaikka maalaisjärjen ja normaalien käytöstapojen mukaan kenenkään ei pitäisi mennä juomalastin kanssa liukumäkeen tai leikkimökin nurkalle, toisin on käynyt.

Valveutuneet nykynuoret ja nuoret aikuiset myös jurputtavat vastaan ja lukevat jopa joskus lakia poliisille.

– Poliisi ei halua käydä asiasta juupas–eipäs-väittelyjä, vaan valvonnan kannalta asia ratkeaa helpoiten, kun kaupunki laittaa suosittuihin leikkipuistoihin alkoholin käytön kieltävät merkit.

–Silloin alkoholijuomien tuonti leikkipaikoille on yksiselitteisesti kiellettyä.

Etenkin jäljet haittaavat

Poliisin mukaan alkoholijuomien tuonti leikkipuistoon ei ole ollut yleensä lasten kanssa puistoon tulevien vanhempien ongelma, vaan leikkipaikkoja käyttävät usein ilta- tai yöaikaan myös nuorten aikuisten porukat.

Jos paikalla pelaillaan ja oleskellaan, se ei haittaa, mutta jos mukana on lasti alkoholijuomia, jälkeen jää yleensä roskia ja muita biletyksen jälkiä.

Kun puistoon heti aamusta pelmahtaa lapsia, juopottelujen jäljet ovat pahimmillaan estäneet esimerkiksi päiväkotiryhmiä käyttämästä leikkipaikkoja.

Sen takia poliisi on tehostetusti halunnut valvoa leikkipuistojen käyttöä.

Alaikäisiltä poliisi saa aina ottaa alkoholijuomat pois hävitettäviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.