Leipäjonoon ei tulla kevyin perustein

Kuopiossa tehty tutkimus ruokajonojen asiakkaista kertoo, että ilmaiseen ruokajakeluun turvaudutaan todellisessa ahdingossa. Suurin osa vastanneista pitää ruokapankkia välttämättömänä, eikä asialle lähdetä kevyin perustein.

Kuopion tutkimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Sen toteuttivat yhteistyössä Kuopion kaupunki ja Itä-Suomen yliopiston hyvinvointitutkimuskeskus.

Yli puolella vastanneista tulot eivät riitä menoihin, ja suoranaista nälkää kokee noin joka kymmenes. Tavallisin asiakas on yksin vuokralla asuva pienituloinen työtön tai eläkeläinen.

Yksinäisiä, masentuneita tai molempia on noin viidennes.

Kuopion ruokajonojen asiakkaille tehtiin viime talvena, ja siihen vastasi yli 300 leipäjonossa ollutta. Vastausprosentti oli lähes 70 prosenttia.

- Ruokapankkiasiakkaan käteen jäävät kuukausitulot ovat pienet tai olemattomat. Asiakkaiden keski-ikä on korkea. Se viestii sosiaaliturvan heikosta tasosta ainakin niillä ikääntyvillä, joiden työhistoria on repaleinen. Lapsi-perheitä ja opiskelijoita asiakkaissa on vähän, kertovat sosiaalijohtaja Jarmo Rautjärvi ja professori Juho Saari.

Suurin osa käy jatkuvasti ruokapankkien asiakkaina. Ruokajonon sosiaaliset suhteet ovat kävijöille tärkeitä, eivätkä he ole huolissaan maineestaan tai juoruilusta.

–Ruoan hakeminen on noin viidennekselle nöyryyttävää. Nöyryytyksen kokemus vain kasvaa iän myötä, tutkijat toteavat.

Lue aiheesta tarkemmin lauantain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.