Lempäälässä poliiseja paennut ampui heitä kohti putkihaulikolla – miehen autossa useita omatekoisia ampuma-aseita

Lempäälässä poliiseja lauantaina paennut mies ampui heitä kohti omatekoisella putkihaulikolla, kertoo poliisi. Pakenijan autossa oli yhteensä 3–4 omatekoista asetta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen keskusrikospoliisista (KRP).

Vuonna 1992 syntynyt mies kuoli lauantaina iltapäivällä sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut häntä. Tätä ennen poliisi oli pysäyttänyt pakenijan auton ja hän oli avannut tulen poliiseja kohti.

Ampumiseen johtanut tapahtumaketju alkoi kello 14.40:n aikaan. Tuolloin poliisipartio pysäytti Lempäälän Moisiossa epäilyttävältä vaikuttaneen ajoneuvon. KRP:n mukaan auton pysäyttäminen tapahtui tavanomaisessa liikennevalvonnassa.

– Auto oli rähjäinen ja epäsiisti ja se kiinnitti poliisin huomion. Haluttiin tutkia auto ja paperit. Aina, jos poliisi näkee tuollaisen auton, niin varmaan halutaan tutkia se vähän tarkemmin, miksi se on rähjäinen ja onko kaikki kunnossa, kertoi rikoskomisario Tuominen STT:lle sunnuntaina.

Kaksi kiinni otettua vapautettiin

Lempäälän takaa-ajon takia kiinni otetut kaksi miestä vapautettiin sunnuntaina, vahvistaa keskusrikospoliisi. Tutkinnanjohtaja Tuomisen mukaan miehiä ei enää epäillä rikoksesta. Vapauttamisesta kertoi aiemmin MTV.

Vuonna 1998 syntynyt suomalaismies otettiin kiinni asunnosta Lempäälässä lauantai-iltana. Vuonna 1994 syntynyt suomalaismies tavoitettiin Tampereelta liikekeskuksen pihasta sunnuntain vastaisena yönä.

Vapautettu kaksikko oli poistunut Lempäälän pakoautosta ennen takaa-ajotilannetta. Kaksikkoa epäiltiin aluksi törkeästä ampuma-aserikoksesta, mutta sunnuntaina epäilyt väistyivät.

– Tällainen johtopäätös on tehty, että heillä ei ole (autossa olleiden aseiden) valmistamisen ja hankkimisen kanssa tekemistä, Tuominen kertoi.

Kolme poliisipartioita tuli apuun

Pysäyttämispaikalta paennut kuljettaja lähti lauantaina ensin ajamaan pohjoiseen Kolmostietä, jolta hän kääntyi Sääksjärven kohdalla takaisin Helsinkiä kohti. Poliisin mukaan mies ajoi moottoritiellä huomattavaa ylinopeutta ja ohitteli muita autoja holtittomasti.

Tiedossa ei ole, että kaahailusta olisi seurannut onnettomuuksia.

KRP:n mukaan auton pysäyttäneen poliisipartion lisäksi apuun tuli takaa-ajotilanteen aikana kolme muuta poliisipartiota, kun tieto pakenemisesta oli annettu.

– Pakotilanteessa lähtevät aina kaikki mahdolliset poliisipartiot mukaan, että saataisiin pysäytetyksi, Tuominen kertoo.

Poliisin tietojen mukaan pakomatka kesti noin kymmenen minuuttia.

Ampuminen tapahtui sen jälkeen, kun poliisi oli kiilaamalla pysäyttänyt pakenijan auton Turuntiellä Kolmostieltä Lempäälään menevän rampin paikkeilla kello 15:n aikaan. Kiinniottotilanteessa oli neljä poliisipartiota.

Poliisin vammat eivät hengenvaarallisia

Ampumisessa kuoli autolla paennut suomalais-englantilainen mies, joka oli poliisin mukaan asunut Suomessa useita vuosia.

Pakomatkalla olleen miehen laukauksesta haavoittunut poliisimies oli yhä sunnuntaina päivällä sairaalahoidossa, mutta hänellä ei ollut hengenvaaraa. Ylävartaloon haavoittunut poliisimies voi olosuhteisiin nähden hyvin, poliisi kertoi.

Keskusrikospoliisi tutkii poliisimiestä kohti ampumista murhan yrityksenä ja törkeänä ampuma-aserikoksena.

Poliisin aseenkäytön osalta asiaa selvitetään Valtakunnansyyttäjänvirastossa. Esitutkintaa aseenkäytöstä ei ollut sunnuntaina aloitettu.

KRP:n Tuominen ei osaa tarkemmin sanoa, millaisia pakenijan autossa olleet omatekoiset aseet olivat, mutta ne on lähetetty eteenpäin lausunnolle.

– Onhan omatekoinen ase aina turvallisuusriski (myös) käyttäjälle. Se saattaa hajota käsiin ja aiheuttaa käsivammoja, silmävammoja ja muita vammoja. Todella vaarallista, Tuominen sanoo.

Poliisi tutkii Lempäälässä ammutun miehen toimia murhan yrityksenä