Lernnoston komentaja Islanti-operaatiosta: Antakaa meille lisää resursseja

Karjalan lennoston komentaja, eversti Ari Jussila, suhtautuu kriittisesti Hornet-torjuntahävittäjien käyttöön Islannin ilmatilan valvontaan.

Ilmavoimilla on edessä ainakin 3–4 vuoden säästökuuri, jolloin hävittäjien lentotunteja joudutaan leikkaamaan muutenkin.

–·Tämä ei ole puolustusvoimien kanta, vaan oma henkilökohtainen näkemykseni. Jos ulkomaille lähdetään, Islanti-operaatio ei kehitä millään tavalla lentäjien taktista suorituskykyä, Jussila sanoi maanantaina Kuopiossa.

Ilmavoimien lentokoulutukseen käyttämä aika on putoamassa vuosina 2013–2015 noin ·8·000 tuntiin, kun viime vuonna lentotunteja oli jaossa 9·200.

–·Jos ulkomaille lähdetään, antakaa meille myös resursseja siihen, Jussila vetoaa ja korostaa, ettei hänellä ole muuten itse operaatioon osallistumista vastaan.

–·Me sotilaat toki menemme, minne määrätään, Jussila totesi.

Suomen aikeista osallistua Pohjoismaiden yhteiseen ilmavalvontaan sotilasliitto Natoon kuuluvassa Islannissa kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Kirsti Kauppi sanoo lehdessä, että päätöksiä Pohjoismaiden operaatiosta Islannissa voidaan tehdä tämän vuoden kuluessa.

Norjan entinen ulkoministeri Thorvald Stoltenberg ehdotti jo vuonna 2009, että Pohjoismaat valvoisivat yhdessä Islannin ilmatilaa. Tuolloin Suomi tyrmäsi ehdotuksen, mutta ainakin kertaalleen kuolleeksi luultu hanke on jälleen noussut julkisuuteen.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) suhtautuu ajatukseen pohjoismaisen ilmavalvonnan yhteistyöhön periaatteessa myönteisesti, mutta hän korostaa, että ilman puolueettoman Ruotsin osallistumista operaatioon Suomi ei valmis Naton jäsenmaiden Tanskan ja Norjan kumppaniksi Islannissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.