Lentoasemasta tehdään kunnanvirasto

Joroisten kunta on siirtämässä osaa kunnanvirastostaan lentoaseman tyhjiin tiloihin. Kunta tarvitsee väistötiloja sisäilmaongelmaiselle virastotalolleen.

Finavia Oyj on tarjonnut vuokralle Varkauden lentoaseman uusinta osaa. Yhtiö pudotti lentoaseman verkostostaan talvella. Reittilennot kentälle keskeytyivät 2013.

Kunnanjohtaja Joonas Hännisen mukaan lentoasema olisi varteenotettava vaihtoehto, parempi kuin parakkien vuokraaminen. Asemalle voisi sijoittua noin 25 työntekijää. Asiakkaille järjestettäisiin palveluliikenne kirkonkylästä parin kilometrin päästä. Keskustaajamaan tulisi myös asiakaspalvelupiste ja osa kunnanviraston toiminnoista.

Asiaa käsitellään maanantaina 18.4. kunnanhallituksessa.

Kunnan toimintojen pysyvämpi sijoittuminen ratkaistaan alkukesällä. Talvella ehdittiin jo päättää siirtymisestä puurakenteiseen vanhaan virastotaloon, mutta joukko valtuutettuja vaati asian uuteen käsittelyyn ja selvityksen tehtäväksi myös vanhan virastotalon kunnosta.

Finavia haluaisi kokonaan eroon Varkauden lentoasemasta, jolle sillä ei ole käyttöä. Ensisijainen ostaja olisi Joroisten kunta tai muu paikallinen tai alueellinen toimija, kertoo Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen.

– Kaikkien kannalta olisi järkevämpää, että omistusoikeus siirtyisi jollekin muulle. Lentoliikenne on sieltä loppu, Savolainen sanoo.

– Olemme keskustelleet Joroisten kanssa, että ottakaa alue omaan käyttöön ja ryhtykää kehittämään jotain, joka hyödyttää aluetta. Jokunen ulkoinenkin kysyjä on ollut, mutta etusijalla olisi kunnallinen tai alueellinen toimija.

Savolaisen mukaan hinta ei olisi mikään este.

– Asema on kirjattu taseeseen hyvin alhaisella hinnalla. Sanotaan, että sen saisi suunnilleen helsinkiläisen kolmion hinnalla.

Savolainen ei näe Varkauden lentoasemalla tulevaisuutta reittiliikenteessä, vaikka seudulla yhä elätelläänkin toiveita lentojen käynnistymisestä.

– Kun historiaa katsoo, ihmiset olivat selvästi äänestäneet Kuopion puolesta. Matkustajamäärät olivat ihan kestämättömiä millekään lentoyhtiölle.

– Kuopion kentän lentotuote on niin paljon parempi ja sinne on vain tunnin ajomatka.