Lentomatkustajat huomio: näitä asioita lentoaseman turvatarkastuksessa poistetaan eniten matkatavaroista – "Tämä aiheuttaa meille nykyisin eniten kyselyjä"

Finavian turvatarkastus poistaa joka päivä yli 200 esinettä matkustajien käsimatkatavaroista tai ruumaan menevistä laukuista. Helsinki-Vantaan turvatarkastuksen palvelupäällikkö Joni Pekkanen Finaviasta listasi tavarat, jotka aiheuttavat eniten hämmennystä turvatarkastuksessa.

Eniten käsimatkatavaroista poistetaan juomapulloja sekä kosmetiikka- ja hygieniatuotteita, jotka ylittävät sallitun 100 millilitran pakkauskoon. Myös ruoat voidaan luokitella nesteiksi, jos ne ovat levittyviä.

– Usein tuote on unohtunut laukkuun. Haasteita tuottaa myös se, että matkustaja ei osata tulkita ainetta, vaikkapa ruokasäilykettä, nesteeksi tai tiedä, että sallitun rajan määrää pakkauskoko, ei se, kuinka paljon tuotetta on jäljellä. Esimerkiksi 125 millilitran hammastahna, josta on käytetty 50 millilitraa, tulkitaan edelleen yli 100 millilitran pakkaukseksi, Pekkanen kertoo tiedotteessa.

Kakkosena listalla tulevat tulitikut ja muut sytyttimet. Pekkasen mukaan vain yhdet tulentekovälineet, kuten tulitikut tai sytkärin, voi kuljettaa lennolle matkustajan yllä, esimerkiksi taskussa. Muut poistetaan. Tulitikkuja tai sytytintä ei myöskään pidä pakata ruumaan tai käsimatkatavaroihin.

Kolmantena listalla on terävät esineet. Käsimatkatavaroihin näitä ei saa laittaa, vaan pistävät ja leikkaavat esineet, kuten sakset, linkkarit, korkkiruuvit, sukkapuikot tai monitoimityökalut, kuuluu pakata ruumaan meneviin matkatavaroihin.

Ruumamatkatavaroissa eniten työtä turvatarkastuksissa tuottavat laitteista irrallaan olevat litiumakut ja varavirtalähteet eli power bankit. Ne pitäisi turvallisuussyistä pakata käsimatkatavaroiihin, sillä oikosulun sattuessa mahdollinen tulipalo on helpompi sammuttaa matkustamossa kuin ruumassa.

Paristojen ja akkujen litiumpitoisuus ei lisäksi saa ylittää 2 grammaa tai 100Wh energiasisältöä akkua kohti.

– Ruumasta poistetut akut ja power bankit aiheuttavat meille nykyisin eniten kyselyjä matkustajilta, Pekkanen kertoo.

Ruumaan menevistä tavaroista poistetaan myös paloherkät ja muut vaaraa aiheuttavat aineet, irralliset patruunat sekä suksien voiteenpoistoaineet ja fluoripitoiset suksivoiteet.

Useimmat voiteenpoistoaineet ja suksivoiteet sisältävät palavia nesteitä ja ovat siksi kiellettyjä sekä ruumassa että käsimatkatavaroissa. Jos voidepakkauksessa on teksti ”syttyvää”, sitä ei voi ottaa mukaan lennolle.

– Kiinteän ja palamattoman voiteen voi kuljettaa, muut on hyvä ostaa vasta paikan päältä, Pekkanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.