Lepän siitepöly iskee voimakkaana Savoon – myös ilmanlaatu on nyt erityisen huono

Allergikoille tulevat päivät eivät ole helppoja, sillä runsaan katupölyn lisäksi myös siitepölykausi käynnistyy voimakkaana. Turun yliopiston tekemien siitepölyennusteiden mukaan lepän siitepölyn määrä ilmassa on Pohjois-Savon alueella runsasta jo huomenna perjantaina ja pahenee lauantaina.

Lepän siitepölylle herkistyneet allergikot voivat saada oireita koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Ennusteen mukaan koivun siitepölymäärät ilmassa voivat nousta hetkittäin kohtalaisiksi maan etelä- ja keskiosissa. Koivun siitepölyä on tällä hetkellä Savossa vasta vähäisiä määriä.

Myös ilmanlaatu on tällä hetkellä Kuopiossa maan huonoimpia. Ilmanlaatu on huono erityisesti Tasavallankadulla, Maaherrankadula ja Sorsasalossa. Esimerkiksi Maaherrankadulla pitoisuudeksi on mitattu 96 mikrogrammaa kuutiossa. Tarkemmin ilmanlaadun ajankohtaisesta tilanteesta täällä.

Tilanteen odotetaan pysyvän samanlaisena loppuviikon ajan, ennen kuin katujen siivous hiekoitussepelistä alkaa systemaattisemmin tulevana viikonloppuna Kuopiossa.

Altistumista huonolle ilmanlaadulle voi vähentää välttämällä liikkumista ja oleskelua vilkkaasti liikennöidyillä alueilla sekä välttämällä voimakasta fyysistä rasitusta. Myös esim. astmalääkityksen annostus on syytä tarkistaa yhdessä lääkärin kanssa, jos vakavia oireita ilmenee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ensi viikolla hengittely sujuu helpommin - pölinä loppuu pian