Valio, 11, selvisi leukemiasta – rakensi aurinkosähköjärjestelmän

Kun Valio Valtokari heräili yöisin kipujen takia, arvelivat vanhemmat viisivuotiaan poikansa kärsivän jokaisen lapsuuteen kuuluvista kasvukivuista. Valio oirehti pian enemmänkin: hän esimerkiksi paleli herkästi eikä enää jaksanut leikkiä ulkona.

– Muistan että yöllä vuoti valtavasti sellaista veren ja rään sekoitusta nenästä, nyt jo lähes yksitoistavuotias Valio kuvailee.

Valio pääsi nopeasti hoitoon, jossa hänen todettiin sairastavan leukemiaa, eli verisyöpää. Syövän hoito tiputti Valiolta hiukset päästä ja painon alhaiseksi, eikä käveleminenkään onnistunut. Esikoulu vierähti sairaalakoulua käydessä, ensimmäinen luokka taas kotiopetuksessa.

 

Syövästä paraneminen kesti noin kaksi ja puoli vuotta, eikä Valio halunnut pitkään aikaan muistellakaan mitään sairastamiseen liittyvää. Viime aikoina kekseliään oloinen miehenalku on kuitenkin alkanut kiinnostua uudelleen lääketieteestä, ja on esimerkiksi kuluneen viikon aikana lukenut yli kahdensadan sivun verran ammattikirjallisuutta ihmisen fysiologiasta.

– Kysymykset alkaa olla vanhemmille jo vähän liian vaikeita, Valion äiti Tiina-Liisa Valtokari naurahtaa.

Vali on kiinnostunut myös vieraista kielistä ja elektroniikasta. Harrastuksen alkuvaiheessa kytkennöistä saattoi nousta savua, mutta taitojen karttuessa Valio on päässyt puuhastelemaan vaikeampienkin projektien parissa.

– Olenhan minä tehnyt meidän kummin mökille kahdentoista voltin aurinkosähköjärjestelmän vessaan, hän kehaisee.

 

Sairastaessaan Valio kehittyi myös taitavaksi Super Mario -pelaajaksi, vaikka alkuun äiti saikin houkutella pojan pelin pariin. Valtokari kertoo maanneensa Valion vierellä viikon verran Mariota pelaten, kunnes lopulta poika innostui itsekin yrittämään.

– Valio pelaa Super Mariota nykyäänkin. Mielenkiintoinen juttu siihen peliin liittyen on, etten kestä sitä musiikkia yhtään. Minulle tulee heti ne muistot mieleen, ne kaivautuu sen musan myötä, Valion isä Mika Salonen myöntää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.