Li Andersson: Sote-lausunto tietää hallituksen sisäisen lehmänkaupan purkautumista

Vasemmistoliiton mielestä perustuslakivaliokunnan sote-lausunto on valinnanvapauslain lopun alku. Puolueen puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan viimeistään nyt on tunnustettava, ettei valinnanvapausjärjestelmä voi toimia, ja luovuttava siitä.

– Perustuslakivaliokunnan tämänpäiväinen lausunto tarkoittaa, että hallituksen sisäinen lehmänkauppa joka tapauksessa purkautuu, kun siirtymävaihetta merkittävästi pidennetään, Andersson sanoi tiedotteessa.

Perustuslakivaliokunnan mielestä lakiesitykseen tarvittavat muutokset on mahdollista tehdä eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen suhtautuu tähän skeptisesti.

– On lähes mahdoton ajatus, että näitä perustavanlaatuisia ongelmia voitaisiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa paikata, Pekonen sanoi.

Pekonen kritisoi hallitusta siitä, että sote-uudistuksen käytännön valmistelu on edennyt jo pitkälle, vaikkei lakeja ole hyväksytty.

– Perustuslakivaliokunta velvoittaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan selvittämään edes sen, onko esitys ylipäänsä EU-lainsäädännön mukainen. Tämä olisi hallituksen pitänyt selvittää jo alun perin osana lainvalmistelua, mutta hallitus on itsepäisesti kieltäytynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Perustuslakivaliokunta vaatii valinnanvapauden vaiheistamista ja siirtymäkauden pidentämistä