Lihankorvikkeista tuli iso bisnes: "Vähemmän hysteriaa, enemmän kauppaa"

Uusista lihankorvikkeista on tullut kaupoille merkittävää liiketoimintaa. K- ja S-ryhmä myyvät Nyhtökauran, Härkiksen ja Mifun kaltaisia lihankorvikkeita runsaasti. Jos korvikkeiden myynti suhteutetaan lihaan, se vastaa noin 1–2 prosenttia lihan myynnistä.

Lidlin osto-osaston johtaja Thomas Heinrichs ei paljasta numeroita mutta sanoo uskovansa kysynnän kovaan kasvuun.

S-ryhmän valikoimajohtajan Antti Oksan mukaan härkäpavuista tehtyä Härkistä myydään kaupparyhmän liikkeissä jo enemmän kuin broilerin paistisuikaleita, perinteistä suomalaista arkiruokaa.

– Puhutaan siis todella merkittävistä määristä. Nämä ovat millä tahansa mittarilla kaupallisesti merkittäviä tuotteita, Oksa sanoo.

Lihankorvikehypen aloitti Nyhtökaura vuosi sitten keväällä. Tuotteesta kohistiin jo ennen kuin sitä myytiin missään. Kun Nyhtökaura lopulta tuli kauppoihin, pieni valmistaja ei pystynyt vastaamaan kysyntään.

Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtajan Ari Akselin mukaan saatavuuden vaikeudet vain lisäsivät kiinnostusta lihankorvikkeisiin. Se avasi tien syksyllä kauppoihin tulleelle Härkikselle, joka ponnahti K- ja S-ryhmissä myydyimmäksi korvikkeeksi. Nykyisin Nyhtökauraa riittää kauppoihin, ja se on noussut Härkiksen rinnalle ja ohikin.

Vaikka kovin julkisuushässäkkä on ohi, lihankorvikkeiden myynnin kasvu ei ole taittunut kummassakaan suuressa kaupparyhmässä.

– Hysteriaa on vähemmän, ja kauppaa tehdään enemmän, Akseli muotoilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja ei tuomitse varapuheenjohtaja Jalosen fasismi-lausuntoa, mutta pitää sitä "typeränä ja huolimattomana"

Koronavirustilannetta ja torjuntatoimia arvioidaan tänään EU:n tartuntatautiasiantuntijoiden kesken

Tulevaisuudessa kerrostaloasukkaat maksavat vain omasta vedenkulutuksestaan eikä naapurin läträys näy omassa kukkarossa

Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna

MT: Enemmistö suomalaisista kannattaa kahden presidenttikauden rajoitusta, mutta yli neljäsosa haluaa Niinistön jatkoon poikkeuslailla

"Tilanne on edelleen päällä" – korjausliikkeet vanhustenhoidossa eivät ole olleet riittäviä

Ilmoitukset vanhustenhoidon puutteista moninkertaistuivat viime vuonna Valvirassa – "Ensisijaisesti asiakkaan tulisi tehdä muistutus hoivakodin johtajalle"

Kevättulvat muuttuivat hankalasti ennustettaviksi talvitulviksi

Vesihuollon myynti houkuttaa talousvaikeuksien keskellä Ähtärissä – pienten kuntien vesihuoltolaitokset tuskin kuitenkaan kiinnostavat sijoittajia

Uutisanalyysi: Oppivelvollisuus laajenee, mutta kuka ottaa kopin opintonsa keskeyttävästä nuoresta?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.