Lihankorvikkeista tuli iso bisnes: "Vähemmän hysteriaa, enemmän kauppaa"

Uusista lihankorvikkeista on tullut kaupoille merkittävää liiketoimintaa. K- ja S-ryhmä myyvät Nyhtökauran, Härkiksen ja Mifun kaltaisia lihankorvikkeita runsaasti. Jos korvikkeiden myynti suhteutetaan lihaan, se vastaa noin 1–2 prosenttia lihan myynnistä.

Lidlin osto-osaston johtaja Thomas Heinrichs ei paljasta numeroita mutta sanoo uskovansa kysynnän kovaan kasvuun.

S-ryhmän valikoimajohtajan Antti Oksan mukaan härkäpavuista tehtyä Härkistä myydään kaupparyhmän liikkeissä jo enemmän kuin broilerin paistisuikaleita, perinteistä suomalaista arkiruokaa.

– Puhutaan siis todella merkittävistä määristä. Nämä ovat millä tahansa mittarilla kaupallisesti merkittäviä tuotteita, Oksa sanoo.

Lihankorvikehypen aloitti Nyhtökaura vuosi sitten keväällä. Tuotteesta kohistiin jo ennen kuin sitä myytiin missään. Kun Nyhtökaura lopulta tuli kauppoihin, pieni valmistaja ei pystynyt vastaamaan kysyntään.

Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtajan Ari Akselin mukaan saatavuuden vaikeudet vain lisäsivät kiinnostusta lihankorvikkeisiin. Se avasi tien syksyllä kauppoihin tulleelle Härkikselle, joka ponnahti K- ja S-ryhmissä myydyimmäksi korvikkeeksi. Nykyisin Nyhtökauraa riittää kauppoihin, ja se on noussut Härkiksen rinnalle ja ohikin.

Vaikka kovin julkisuushässäkkä on ohi, lihankorvikkeiden myynnin kasvu ei ole taittunut kummassakaan suuressa kaupparyhmässä.

– Hysteriaa on vähemmän, ja kauppaa tehdään enemmän, Akseli muotoilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Uutisanalyysi: Miksi al-Holin lapsiasiaan ei uskalleta ottaa kantaa?

Haavisto vastasi kysymyksiin al-Holin ympärillä kiihtyvästä huhumyllystä: "Jos operaatio olisi mahdollista toteuttaa, tulisi siitä tieto – tällä hetkellä sellaista ei ole"

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vaikuttaa valehdelleen Ylen juttujen perusteella – oikeusoppinut: virkamiehen täytyy pitää suunsa supussa salaisista asiakirjoista

Ex-sisäministeri lisää painetta al-Holin palautuksissa Marinille ja Kulmunille – "Ei ole vain ulkoministerin asia"

Ulkoministeri Haavisto: Tällä hetkellä konkreettista operaatiota al-Holin palautuksista ei ole

Hallituspuolueiden kansanedustajat eri linjoilla al-Holin suomalaisten asiassa: Keskusta torjumassa kotiuttamisen, vihreät tuomassa ainakin lapset Suomeen

Komission vihreä suunnitelma kiristää ilmastotavoitteita ja kertoo, miten niihin on tarkoitus päästä

Entinen pääministeri Rinne on valittu eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi

Helsingin kaupungin asuntotuotannon ex-pomo kohteli alaistaan vähättelevästi ja loukkaavasti – myös kaupungille tuomio työturvallisuusrikoksesta

Lapsiasiavaltuutettu moittii Suomea hidastelusta lasten palautuksissa al-Holista – "Prosessi on ollut tuskaisen hidas"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.