Liikenne useilla hiljennettäviksi päätetyillä rataosuuksilla jatkuu

Liikenne- ja viestintäministeriö on päättänyt velvoittaa VR:n liikennöimään useilla rataosuuksilla, joita on uhannut liikenteen lakkaaminen maaliskuun lopulla. Liikenne rataosuuksilla jatkuu junaliikenteen kilpailun avaamiseen saakka.

Päätös koskee liikennettä niillä rataosuuksilla, joilla liikennettä on harjoitettu valtion ostamana. Liikenne jatkuu muun muassa Pieksämäen ja Joensuun välillä sekä Varkauden ja Joensuun välillä.

Ministeriö velvoittaa VR:n jatkavan liikennettä niillä rataosuuksilla, joiden liikenteen on aiemmin ilmoitettu päättyvän ostoliikenteenä maaliskuun lopussa.

- Olemme koko ajan työskennelleet sellaisen ratkaisun eteen, joka mahdollistaa sen, ettei junaliikenne millään yhteysvälillä lakkaa. On hyvä, että junavuorojen lisäksi tiedossa on myös uutta bussiliikennettä, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Tarjonta on kuitenkin velvoiteliikenteessä suppeampaa kuin liikenne on ollut valtion ostamana liikenteenä.

Ministeriön tavoitteena on, että henkilöjunaliikenteen kilpailun avaamisen edellytykset ovat olemassa keväällä 2016. Käytännössä uusia toimijoita voidaan odottaa markkinoille vuonna 2017. Kilpailun avaaminen rautatiemarkkinoilla tarkoittaa sitä, että VR:n yksinoikeudesta luovuttaisiin ja samoille markkinoille voisi tulla muitakin toimijoita. Kilpailun avaamisen tavoitteena on parantaa rautatieliikenteen kilpailukykyä ja asiakaslähtöisyyttä.

- Haluamme kehittää liikenteen palvelukokonaisuutta niin, että se vastaa entistä paremmin asiakkaiden tarpeisiin. Tarvitaan tervettä kilpailua sekä mahdollisuuksia eri liikennemuotojen yhteen sovittamiseen, jotta tässä onnistutaan. Liikennesektorin toimintamalleja on uudistettava, toteaa Berner.

- Myös rautatieliikenteessä on oltava tavoitteena se, että asiakkaille tarjotaan heidän tarpeisiinsa vastaavia, laadukkaita ja sopivan hintaisia palveluita. Siksi olemmekin nyt uudistamassa myös rautatieliikenteen toimintamallia ja kiirehtimässä kilpailun avaamista, ministeri Berner painottaa.