Liikkumisrajoitusten tiukennus jakaa puolueita – keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät valmiita kiristyksiin

Puolet eduskuntapuolueista olisi valmiita nykyistä tiukempiin liikkumisrajoituksiin koronaepidemian vuoksi, selviää Uutissuomalaisen eduskuntaryhmien johtajille tekemästä kyselystä.

Keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät olisivat valmiita liikkumisen lisärajoituksiin tarvittaessa, jos muut keinot eivät riitä.

RKP, kristillisdemokraatit ja nyt-liike eivät rajoittaisi liikkumista jo päätettyä enemmän. SDP ja vasemmistoliitto eivät ota asiaan suoraan kantaa.

Uutissuomalainen kysyi eduskuntaryhmien puheenjohtajilta lauantaina sähköpostitse, pitäisikö Suomessa ottaa käyttöön ulkonaliikkumiskielto tai muita nykyistä tiukempia liikkumisrajoituksia koronaepidemian leviämisen hidastamiseksi.

Lisäksi kysyttiin, pitäisikö näin tehdä pääkaupunkiseudulla, Uudellamaalla ja muualla maassa.

Uudenmaan liikkumisrajoitukset astuivat voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Maakuntarajan saa ylittää vain välttämättömästä syystä, kuten työn takia. Vapaa-ajan matkustaminen ei ole sallittua.

– Täytyy tarkkaan seurata, miten nämä nyt jo päätetyt erittäin kovat rajoitustoimet purevat. Mikäli on tarpeellista, keskusta on valmis päättämään uusista rajoitustoimista muun muassa liikkumiseen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo.

Kokoomuksen ryhmänjohtajan Kai Mykkäsen mukaan ulkonaliikkumiskielto on äärimmäinen ja viimeiseksi käyttöön otettava keino. Kyse on ihmisten perusoikeuksien rajoittamisesta.

– Siksi ulkona liikkumista koskevat rajoitukset on otettava käyttöön vain, jos ne ovat välttämättömiä ihmishenkien pelastamiseksi, Mykkänen vastaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmällä ei ole virallista kantaa asiaan, mutta ryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mielestä uusia rajoituksia tarvitaan.

– Itse katson, että hoitokapasiteetin puute tulee edellyttämään lisätoimia, joihin uudet liikkumisrajoitukset kuuluvat, Tavio toteaa.

Vihreiden Emma Kari toteaa, että kevyin perustein ei lisärajoituksia tule ottaa käyttöön.

– Tilannetta seurataan jatkuvasti ja jo tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksia arvioidaan. Asiantuntijoiden niin suositellessa olemme tarvittaessa valmiita lisätoimiin.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Anders Adlercreutzin mukaan jo tehdyt toimenpiteet ovat hyvin tiukat, ja niitä on tiukennettu hyvin lyhyen ajan sisällä. Nyt on syytä seurata tilannetta ja kuunnella asiantuntijoita.

– Kaikkien toimien pitää olla perusteltuja ja vaikuttavia. Tässä on oleellista myös punnita minkälaisia kielteisiä seurauksia vielä rankemmilla toimilla voisi olla, Adlercreutz sanoo.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ei kannata ulkonaliikkumiskieltoja pääkaupunkiseudulle, Uudellemaalle eikä muualle Suomeen. Hänen mukaansa on tärkeää, että suomalaiset pääsevät ulos harrastamaan liikuntaa.

– Sen sijaan kannatan ”aggressiivista” testaamista, toisin sanoen hyvin matalalla kynnyksellä testaamista ja tartuntaketjujen jäljittämistä. Sairastuneet ja altistuneet tulee määrätä karanteeniin ja tällä tavoin tukahduttaa viruksen leviäminen.

Nyt-liikkeen Harry Harkimo katsoo, että nykyiset liikkumisrajoitukset ovat riittäviä.

–  Nyt on ensiarvoisen tärkeää pitää huolta siitä, että ihmiset noudattavat turvavälejä. Tätä pitäisi alkaa valvoa kaupoissa ja lenkkipoluilla.

Pääministeripuolue SDP:n mukaan rajoitukset ovat jo nykyisellään erittäin poikkeuksellisia ja perustuvat terveysviranomaisten, erityisesti THL:n, hallitukselle antamiin suosituksiin.

– SDP katsoo, että myös jatkossa hallituksen on perustettava päätöksentekonsa tutkittuun ja huolellisesti analysoituun tietoon viruksesta ja sen leviämisestä. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun päätöksillä on vaikutuksia muihin ihmisten perustuslaissa turvattuihin oikeuksiin, kuten vapaaseen liikkumiseen valtakunnan alueella, puoluesihteeri Antton Rönnholm vastaa.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mielestä nykyisten rajoitusten toimivuudesta pitää saada näyttöä ennen kuin aletaan suunnitella uusia.

– Ulkonaliikkumiskielto on viimeinen keino ottaa käyttöön. Sen harkitseminenkin vaatisi erittäin väkeviä asiantuntijoiden arvioita, että se olisi aidosti tehokas keino eikä mitään muita keinoja olisi enää käytössä, Arhinmäki näkee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oulussa SPR:n Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta – SPR löytyneestä kranaatista: "Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"

Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa

Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi

Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300  000 euroa

EU:n mittavaa henkilöstöurakkaa pyöritetään suomalaisvoimin – johtajan mielestä suomalaisilla on kaksi kompastuskiveä

Koillis-Savossa edelleen sähköttömiä talouksia – Päivö-myrskyn sähkökatkojen korjaukset loppusuoralla

Äänikirjoista haettiin vastapainoa poikkeusajan huolille – koronakeväänä suosittiin rentouttavia teoksia

Anna-Maja Henriksson hakee jatkokautta RKP:n puheenjohtajana

Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti

Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.