Linnan juhlien ensikertalaiset - Elcoline haluaa kanavoida yrityksen kasvun ympäristötekoihin

Lokakuussa Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto ja marraskuussa Kasvuryhmä-yhteisön Kultainen kuokka -palkinto. Varkautelaisen Elcolinen positiivinen kierre näkyy myös uusina tilauksina.

– Koskaan ei ole ollut näin hyvät näkymät seuraavaan vuoteen kuin mitä nyt on, iloitsee Elcolinen hallituksen puheenjohtaja ja toinen perustajajäsen Jere Räisänen.

Kasvuryhmään kuuluu 189 kasvuyritystä, kuten Supercell, KONE ja F-Secure. Kultainen kuokka -palkinnon saaja valitaan puolivuosittain.

Linnan juhliin Räisänen ja Elcolinen toinen perustajajäsen Jouko Juvonen saivat kutsun Linnan juhliin ensimmäistä kertaa. Juttu jatkuu kuvan jällkeen.

Linnan juhlien ympäristöteema puhuttelee vuonna 2002 perustettua Elcolinea, sillä kasvu antaa välineitä myös ympäristötyöhön. Elcoline on asettanut kasvutavoitteekseen yrityksen kokoluokan viisinkertaistamisen seuraavana viitenä vuonna, eli liikevaihdon nostamisen 20:sta 100 miljoonaan euroon ja työntekijämäärän runsaasta kahdestasadasta tuhanteen.

– Meille tärkeä asia ovat esimerkiksi Suomen hiilidioksidipäästöt ja niihin liittyvät Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet.

Elcoline tarjoaa teollisuusyrityksille teknisiä kunnossapitopalveluita. Teollisuuden osuus Suomen hiilidioksidipäästöistä oli Suomen ympäristökeskuksen mukaan 23 prosenttia vuonna 2016.

– Kun selvitimme, mitkä teollisuuslaitokset aiheuttavat eniten päästöjä, huomasimme, että kärkikymmenikkö on meidän sopimuskohteitamme. Top kolmessakymmenessäkin me olemme melkein joka paikassa.

Juvonen korostaa, ettei tarkoituksena ole syyllistää ketään vaan nähdä vaikuttamisen mahdollisuudet.

– Me tunnemme laitokset ja niiden teknologian hyvin ja pystymme tekemään niitä asioita, joilla hiilidioksidipäästöjä saadaan pienennettyä. Me esimerkiksi huollamme ja asennamme teknologiaa, joka pienentää näitä päästöjä: sähkösuotimia sekä urea- ja ammoniakkijärjestelmiä.

– Lisäksi arvioimme parhaillaan mahdollisuuksia kehittää ja valmistaa omaa SNCR-teknologiaa, jolla hiilidioksidipäästöjä saadaan pienennettyä esimerkiksi voimalaitoksissa.

Elcoline haluaa paitsi parantaa työviihtyvyyttä entisestään myös investoida innovaatioihin ja ottaa yliopistot, Business Finland ja muut tahot mukaan kehitystyöhön.

– Me olemme se taho, ne ihmiset, jotka voivat aidosti tehdä muutosta ja silloin meidän pitää myös tehdä niin, Räisänen näkee.

Ympäristövaikuttaminen jatkuu jo ensi viikolla, sillä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut Elcolinen keskustelemaan skaalautuvista ympäristöratkaisuista Säätytalolle.

Jere ja puoliso Sini Räisänen valitsivat Linnan juhlien asuihinsa suomalaisuusteeman: Jere luotti Turon pukuun ja Sini Katri Niskasen asuun sekä Minna Parikan kenkiin. Jere äiti Mirja Räisänen teki miniälleen rannekorun.

Jouko Juvosta ja avopuoliso Maria Koskista inspiroi puolestaan luonto.

– Halusimme hyödyntää mahdollisimman paljon kierrätettyä materiaalia, Juvonen toteaa.

Koskisen puku on jyväskyläläisen Ommellisen Lumous-kankaasta valmistama ja suunnittelema. Asu on muunneltu pääosin vanhasta juhlapuvusta Koskiselle sopivaksi. Metsänvihreää pukua koristaa iso ruusukuvio, ja kokonaisuuden täydentävät kuopiolaisen korusuunnittelijan Jenni Rutosen koruperhoset käsissä ja korvakoruina.

Jouko Juvosen Turon frakki on vuokrattu Varkauden teatterilta.