Linnan juhlissa nähdään kahvikapseleista tehty paljettipuku

Helsinkiläisen eko-ompelimo Remaken tiloissa valmistuu kovaa vauhtia metallinhohtoinen, tummasävyinen paljettipuku, joka nähdään lauantaina Linnan juhlissa. Sen takana on kierrätysmuotiin erikoistunut suunnittelija Outi Pyy, joka ei halua laskea juhlamekkoon itse käyttämiään työtunteja.

Mekon ulkopinta koostuu noin 14 000 alumiinisesta paljetista, jotka Pyy ja hänen kymmenkunta avustajaansa ovat leikanneet käsin tuhansista tyhjistä kahvikapseleista. Suurin osa paljeteista on jo ommeltu kiinni kierrätettyyn trikookankaaseen, mutta jonkin verran on vielä urakoitavaa.

Paljettipuvun ompelutöitä on edeltänyt pitkä suunnittelu- ja testausrupeama, jonka aikana Pyy muun muassa kokeili erilaisia paljettimalleja. Alumiini on materiaalina suunnittelijalle uusi, mutta se on käytettävyydeltään jopa ylittänyt odotukset.

Pukua käyttävä juhlavieras paljastuu vasta itsenäisyyspäivänä. Pyy luonnehtii häntä rohkeaksi pukeutujaksi.

- Kaikki eivät suostuisi käyttämään asua, jonka lopullinen muoto selviää vasta vähän ennen juhlia, Pyy sanoo.

Ekologisen pukeutumisen sanansaattajana tunnettu Pyy on saanut blogissaan jonkin verran kritiikkiä siitä, että tämän vuoden juhliin tuleva mekko syntyy yhdessä monikansallisen ja ympäristöarvoiltaan kyseenalaisen Nestlén kanssa. Puku on tilaustyö yritysjätin kapselikahvibrändi Nespressolle.

Pyy kertoo ymmärtävänsä, etteivät hänen valveutuneet lukijansa niele yhteistyötä purematta. Hän kuitenkin korostaa, että pukuun käytetyt kapselit ovat teollisuuden ylijäämää, joten niiden kierrätysaste on Pyyn mielestä kohdallaan.

- Haluan saada aikaan keskustelua siitä, mitä on ekologinen muoti, ja siinä mielessä olen onnistunut.