Lisätalousarvio tuomassa rahaa lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisyyn

Valtiovarainministeriö ehdottaa lisää rahaa esimerkiksi seksuaalirikosten ehkäisyyn ja Maahanmuuttovirastolle maahanmuuton turvallisuuden parantamiseen. Vuoden ensimmäisessä lisätalousarviossa esitetään erilaisia lisäyksiä yhteensä 10,5 miljoonan euron verran.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia ehkäistäisiin noin viiden miljoonan euron lisäyksillä. Keinovalikoimaan kuuluvat esimerkiksi nettipoliisin määrärahojen lisäys, sosiaalisessa mediassa tapahtuvan houkuttelun eli grooming-ilmiön ja muun häirinnän torjunta erityisesti kouluissa sekä maahanmuuttajille suunnatun materiaalin tuottaminen, ministeriö kertoo tiedotteessa.

Maahanmuuttovirasto Migrille esitetään 4,8 miljoonaan euron lisäystä. Ministeriön mukaan kyse on maahanmuuton turvallisuuden parantamisesta. Raha menisi Migrin toimintoihin ja säilöönottoyksikön perustamiseen Ouluun.

Vanhus- ja vammaispalvelujen sekä varhaiskasvatuksen valvontaan ollaan lisäämässä miljoona euroa. Määrärahalisäyksellä on tarkoitus palkata lisää henkilöstöä valvontatehtäviin aluehallintovirastoihin, Valviraan ja sosiaali- ja terveysministeriöön. Yhteensä lisäykset ovat 15–16 henkilötyövuotta, ministeriö laskee.

Ehdotuksen määrärahat perustuvat eri ministeriöiden esityksiin.

Ehdotus eduskuntaan ensi viikolla

Samalla valtiovarainministeriö alentaa kuluvan vuoden verotuloarviota 196 miljoonalla eurolla, sillä arvonlisäveron tuotto on jäämässä arvioitua alhaisemmaksi.

Yhteensä menoarvioita ehdotetaan korotettavaksi yhteensä 80 miljoonalla eurolla ja tuloarvioita alennettavaksi 190 miljoonalla eurolla. Kyse on esimerkiksi hallituksen aiempiin päätöksiin perustuvista lisäyksistä ja teknisluontoisista tarkistuksista, ministeriö kertoo.

Uusi ehdotus lisää valtion nettolainanottotarvetta 270 miljoonalla eurolla.

Seuraavaksi ministeriön esitys käsitellään valtioneuvostossa. Eduskunnalle lisätalousarvioehdotus on tarkoitus antaa ensi viikon torstaina.