Haviteltu säästö voi kääntyä kuluiksi – Lisätuki tulee tarpeeseen

Siilinjärveläinen luokanopettaja Sari Lukkarinen-Jäntti antaa välipalaa puolitoistavuotiaalle Aatulle. Iltapäivällä kotona äidin ja pikkuveljen kanssa ovat myös pian neljä vuotta täyttävä Aino-Iita sekä koulusta palanneet kahdeksanvuotias Anni ja kymmenvuotias Arttu.

Lukkarinen-Jäntti saa kotihoidontuen lisäksi Siilinjärven kunnan maksamaa kuntalisää, joka on nykyään 150 euroa kuukaudessa. Viime kesään saakka lisä oli 200 euroa. Sisarkorotus on 30 euroa.

Kuntalisää Lukkarinen-Jäntti sai jo hoitaessaan kotona Aino-Iitaa. Raha on tullut tarpeeseen.

– Se on mahdollistanut minulle lasten hoitamisen kotona. Olemme laskeneet, että kotihoidontuen ja kuntalisän avulla saamme lainanlyhennykset hoidettua.

Koihoidontuen kuntalisän tulevaisuus Siilinjärvellä on vaakalaudalla.

Kunnanjohtaja Vesa Lötjösen ensi vuoden budjettiesitykseen on sisällytetty kuntalisän lakkauttaminen. Kunnanhallituksessa lakkautus meni läpi täpärästi. Äänestys asiasta päättyi 4–4, jolloin puheenjohtaja Ilmari Hartikaisen (kesk.) ääni ratkaisi.

Lopullisesti lisästä päättää kunnanvaltuusto 8. joulukuuta. Tällä hetkellä lisän saajia on kunnassa noin 160.

Siilinjärvi ei ole suunnitelmineen yksin. Esimerkiksi Iisalmi lopetti kuntalisän viime kesänä. Pieksämäen kaupunginvaltuusto taas säilytti lisän kaupungin talousarviossa.

Varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen Kuntaliitosta kertoo, että lisän kohtalo on esillä tänä syksynä useassa kunnassa.

– Kuntien taloustilanne on heikko ja kunnat hakevat säästöjä.

Kuntaliiton selvitysten mukaan kuntalisää maksavien kuntien määrä on laskussa. Nyt lisää maksaa 85 kuntaa kun luku kaksi vuotta sitten oli 99. Tosin lisää maksavien kuntien suhteellinen osuus on säilynyt, koska kuntien määrä kokonaisuudessaan on vähentynyt.

Siilinjärvi havittelee lisän lakkauttamisella loppuvuoden aikana noin 160 000 euron säästöä.

Lahtisen mukaan säästö on usein kyseenalainen, koska perheiden käyttäytymisen ennustaminen muuttuvassa tilanteessa on vaikeaa.

– Tuottaahan se säästöä, jos lisää saaneista perheistä lapset eivät siirry aikaisemmin päivähoitoon. Mutta riski on suuri, että päivähoitokustannukset lisääntyvät. Varsinkin jos lisä on ollut suuri.

Lisän maksaminen vähentää Lahtisen mukaan useassa tapauksessa kuntien investointitarvetta.

Kuntaliiton viime keväänä tekemästä selvityksestä ilmenee, että kuntalisän avulla pystytään ohjaamaan, minkä ikäisenä lapset siirtyvät päivähoitoon.

– Lisällä tai sen poistolla on vaikutusta päivähoidon kysyntään, Lahtinen toteaa.

Eri kyselyissä perheet ovat pääsääntöisesti olleet tyytyväisiä kuntalisään.

Lukkarinen-Jäntin mukaan ilman Siilinjärvi-lisää hän tuskin olisi hoitanut lapsiaan kotona näin kauan.

– Varmasti olisin harkinnut tosissaan töihin lähtemistä tänä syksynä, Toivalan koulussa opettava Lukkarinen-Jäntti sanoo.

Nyt hänen on tarkoitus olla kotona ensi syksyyn saakka.

– 150 tai 200 euroa kuukaudessa on sen verran iso raha, että sellaisen poistuminen perheen budjetista vaikuttaisi jo paljon.

Fakta

Kuntaliiton viime keväänä tekemän selvityksen mukaan 85 Manner-Suomen kuntaa maksoi tänä vuonna kotihoidontuen kuntalisää.

Pohjois-Savossa viime vuonna kotihoidontuen kuntalisää maksoi viisi kuntaa. Yksityisen hoidon tuen kuntalisää maksoi seitsemän kuntaa.

Määrä on vähentynyt, koska vuonna 2012 kotihoidon tuen kuntalisää maksoi kahdeksan kuntaa ja yksityisen hoidon lisää kymmenen kuntaa.

Kuntalisän suuruus vaihteli viime vuonna koko maassa 50 euron ja 264 euron välillä kuukaudessa. Suurin kuntalisä maksettiin Helsingissä.

Keskimäärin kuntalisää maksettiin 153 euroa kuukaudessa.

Yksityisen hoidon tuen kuntalisää maksoi tänä vuonna 123 kuntaa.

Noin kaksi kolmasosaa lisää maksavista kunnista arveli, että kuntalisällä on vaikutusta kunnallisen päivähoidon kysyntään.

Hallitus on suunnitellut kotihoidontuen uudistamista niin, että äidille maksettaisiin jatkossa vain puolet nykyisestä tuesta. Loppu maksettaisiin isälle. Mikäli toinen vanhemmista ei osuuttaan käytä, tuen osaa jää perheeltä saamatta. Hallituksen esitysluonnos on valmisteilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.