Lohela: Ei vielä päätöksiä vierailijalistojen julkisuudesta – vasemmistoliitto ja vihreät haluavat lobbausrekisterin

Eduskunnassa jatketaan selvityksiä eduskunnan vierailijalistojen julkisuuteen liittyen, kertoo puhemies Maria Lohela (sin.).

Lohelan mukaan eduskunnan kansliatoimikunta keskusteli sekä vierailijalistoista että mahdollisesta lobbausrekisteristä tämänpäiväisessä kokouksessaan, mutta asioista ei tehty mitään päätöksiä.

– Me jatkamme keskustelua ja selvityksiä eduskunnan virkamiesten voimin niin kuin tässä talossa on tapana. Palaamme sitten asiaan, Lohela sanoi STT:lle eduskunnassa.

Lohela ei osannut arvioida millaisella aikataululla asiassa on odotettavissa päätöksiä. Hän ei myöskään halunnut arvioida, onko päätöksiä odotettavissa viikkojen vai kuukausien sisällä.

 

Rajanveto lobbareiden ja yksittäisten ihmisten välille

 

Suomeen tulee saada lobbausrekisteri, josta selviää, milloin ja kenen kansanedustajan tai ministerin kanssa lobbarit keskustelevat, sanoo vasemmistoliitto.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan puolue aikoo vastaisuudessa julkaista tiedot tapaamistaan lobbareista ja heidän kanssaan puhutuista aiheista.

– Sen sijaan, että jäisimme odottamaan virallisen lobbausrekisterin perustamista, tuomme omat tietomme jatkossa heti julki. Politiikan on oltava mahdollisimman läpinäkyvää. Avoimuus on koko kansan etu: se kitkee vallan väärinkäyttöä ja rakenteellista korruptiota, Andersson sanoo.

Jatkossa myös kaikki vihreiden kansanedustajat julkaisevat lobbaustietonsa.

– Suomeen pitäisi myös luoda julkinen lobbausrekisteri, joka koskisi kaikkia kansanedustajia, ministereitä ja tasavallan presidenttiä. Sen toteutumista odotellessa vihreä eduskuntaryhmä haluaa ryhtyä heti toimeen omalta osaltaan, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo.

Vihreät haluaa kuitenkin erottaa lobbarit ja yksityiset kansalaiset toisistaan.

– Kansanedustajia käy tapaamassa myös paljon tavallisia kansalaisia, joiden nimiä ei ole perusteltua julkaista. Esimerkiksi lastensuojelun asiakkaalla, omassa maassaan vainon kohteeksi joutuneella tai perheväkivallan uhrilla tulee olla oikeus tavata kansanedustajaa ilman, että hänen nimensä päätyy julkisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ensimmäiset koululaiset aloittavat kouluvuotensa tänään, viimeiset ensi maanantaina

Poliisi: Miehen epäillään heittäneen koiran alas parvekkeelta, epäilty löydettiin autosta räjähteen kanssa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtaja löi häntä arvostellutta jäsentä miekalla päähän, koska jäsen oli arvostellut johtamista

Turun terrori-iskun sankarille luetaan syytteet vahingonkorvaushuijauksesta – on myöntänyt yrittäneensä saada oikeudettomia korvauksia

Otkes: Imatran turmakoneen lentoonlähtönopeus oli liian hidas

Riskimaista tuleville matkustajille tulossa pakkotestaukset ja -karanteenit –riskimaihin on matkustettu suositeltua laajemmin

Skopjesta Turkuun tulleessa koneessa oli 24 koronatartunnan saanutta – koronatestaukset Helsinki-Vantaalla aloitettu

Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa –  käyttö ei vaadi henkilötietoja

Vihreät aloittaisi kokeilun ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta ja poistaisi eläkeputken

Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.