Lohela, Pekkarinen ja Risikko jatkavat eduskunnan puhemiehistössä

Eduskunnan puhemiehenä jatkava Maria Lohela (ps.) odottaa kilpailukykyyn liittyvien ratkaisuiden sekä turvapaikkatilanteen hallitsevan eduskunnan kevätkautta. Lisäksi hän nostaa esille muista tulevista päätöksistä alkoholilain uudistamisen.

Lohela valittiin jatkamaan puhemiehenä SDP:n protestista huolimatta. Suurin oppositiopuolue ilmoitti äänestävänsä tyhjää puhemiesvaalin kaikissa äänestyksissä, koska oppositio ei saanut edustusta puhemiehistöön. Lohela sai vaalissa 148 ääntä, kun tyhjää äänesti 36 kansanedustajaa.

Ensimmäisen varapuhemiehen tehtävässä valittiin jatkamaan keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Mauri Pekkarinen 138 äänellä. Toisena varapuhemiehenä jatkaa kokoomuksen Paula Risikko 141 äänellä.

Pekkarisen mukaan puhemiehistön valinnassa ei ollut mitään ihmeellistä, sillä hänen pitkällä urallaan kolmen suurimman puolueen edustajat ovat muodostaneet puhemiehistön. Kun kolme suurinta ovat hallituksessa, oppositiolle ei riitä paikkaa.

– Viime vaalikaudella keskusteltiin, että pitäisikö olla enemmän puhemiehiä, Pekkarinen muistutti.

Kansalaisaloitteita eduskuntaan

Puhemiehistön mukaan joululomalta palanneen eduskunnan työtapoihin ei ole tulossa suuria muutoksia. Puhemiehet olivat kuitenkin valintansa jälkeen päättäneet, että valtiopäivien avauskeskustelussa pääministeri ja oppositiojohtajat eivät kohtaa "titaanien taistossa".

Eduskunnan silloinen puhemies Eero Heinäluoma (sd.) aloitti tavan vuonna 2013. Nyt edessä on paluu vanhaan, mutta puhemies voi yhä puheenvuoroja antamalla päästää oppositiojohtajat heti haastamaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.).

Eduskunta käsittelee kevään aikana myös kansalaisaloitteita, kun esimerkiksi europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk.) aloite euroerosta käsitellään. Puhemies Lohelan mukaan 50 000 allekirjoitusta on sopiva raja kansalaisaloitteen käsittelylle.

– En ole täällä törmännyt kritiikkiin, että kansalaisaloitteet työllistäisivät liikaa, Lohela sanoo.