Lomautukset nopeutuvat, yt-neuvottelut voidaan käydä viidessä päivässä

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet työmarkkinoilla etenevät. Hallitus on tänään antanut eduskunnalle esitykset, joilla lyhennetään lomautusten ilmoitusaikaa ja lomautuksista käytävien yt-neuvottelujen kestoa.

Poikkeussääntöjen mukaan lomautusilmoitusaika lyhenee 14 päivästä 5:een. Yt-neuvottelujen kesto lyhenee kuudesta viikosta tai 14 päivästä 5 päivään.

Muutosten on tarkoitus astua voimaan mahdollisimman pian ja olla voimassa kesäkuun loppuun asti.

Hallitus päätti nyt lakiesityksiin kirjatuista muutoksista viime viikolla sen jälkeen, kun työmarkkinakeskusjärjestöt olivat keskenään sopineet ehdotuksista toimista, joilla koronakriisiin vastataan.

Määräaikaiset voidaan lomauttaa

Työnantajat saavat muutosten myötä oikeuden lomauttaa myös määräaikaisessa työsuhteessa työskenteleviä samoilla ehdoilla kuin vakituisia. Koeaika voidaan purkaa myös taloudellisella tai tuotannollisella perusteella.

Samalla työntekijän takaisinottovelvollisuutta pidennetään yhdeksään kuukauteen, jos työntekijä on irtisanottu poikkeussääntöjen aikana.

Muutoksia ei sovelleta julkiseen sektoriin.

Lomautetut helpommin opiskelemaan

Samalla lomautettujen oikeutta työttömyysetuuteen laajennetaan. Lomautetuille on tulossa oikeus saada työttömyystukea yritystoiminnan ja opintojen estämättä. Työn ohella opiskeleva tai yritystoimintaa harjoittava lomautettu saisi työttömyysetuutensa nopeammin, koska opiskelua ja yritystoimintaa koskevia työvoimapoliittisia edellytyksiä ei tarvitsisi selvittää.

Työttömyysetuuden maksaminen edellyttää yhä, että lomautettu ilmoittautuu työnhakijaksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Hänen oikeudestaan työttömyysetuuteen annetaan työvoimapoliittinen lausunto. Lomautetuilla säilyy myös työttömyysturvalakiin kirjattu velvollisuus ottaa vastaan työnantajan tarjoamaa työtä.

Fazer sulkee ravintolat ja kahvilat

Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi torstaina, että yt-neuvottelujen piirissä olevien määrä on jatkanut kasvuaan. Torstain lukema oli 238  829.

Luku ei kuitenkaan kata kaikkia, sillä siihen eivät sisälly ne työantajat, jotka työllistävät alle 20 ihmistä. Heidän ei tarvitse ilmoittaa harkinnassa olevista lomautuksista TE-toimistolle.

Yli 60 prosenttia lomautuksiin tähtäävistä yt-neuvotteluissa on aloitettu Uudellamaalla.

Lomauttajien joukkoon ilmoittautui torstaina muun muassa elintarvikekonserni Fazer, jonka valmistautuu sulkemaan kaikki kahvilansa ja ravintolansa toukokuun loppuun asti. Enintään 90 päivää kestävät lomautukset koskevat kaikkia Fazer Ravintoloiden noin 400:aa työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sää kylmenee koko maassa – lunta voi tulla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa

Liikkumisrajoitusten tiukennus jakaa puolueita – keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät valmiita kiristyksiin

Samalla kun koronaepidemia etenee, kehittyy myös lääketiede –  "Toinen tautiaalto on joka tapauksessa pienempi kuin ensimmäinen aalto"

Uutisanalyysi: Rajan sulkeminen teki elämästä vaikeaa tavalla, joka vaatii järeitä perusteluita

Niinistö myönsi esittäneensä kriisiryhmän perustamista, Iltalehti oikoi omaa uutistaan

Pohjois-Karjalassa todettiin ensimmäinen maakunnan sisäinen koronavirustartunta – alkuperää ei ole pystytty jäljittämään

Poliisi muistuttaa: Liikkumisrajoitukset vaikuttavat merkittävästi työmatkaliikenteeseen – "Joukossa on ollut sellaisia, että vähän kuin kokeillaan"

Suomeen palaa tuhat matkustajaa sunnuntaina – Helsinki-Vantaan karanteenista käytössä toistakymmentä huonetta, oireilevien määrästä ei kommenttia

Päihdeongelmien, mielenterveyden ja lastensuojelun kriisin pelätään muhivan koronaviruksen vuoksi koteihinsa sullottujen parissa – "Sosiaalinen kontrolli on poissa"

Koronavirukseen kuollut ainakin 11 ihmistä Suomessa, tehohoidossa yli 40, vahvistettuja tartuntoja 1 200

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.