Lomitus jakaa vihreitä - maaseutuvihreät torjuvat alasajon

Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtaja Silja Keränen korosti maanantaina, että yksittäisenä ehdotuksena tullut lomituspalveluiden pikainen alasajo on väärä, viljelijöitä eriarvoistava ja epäinhimillinen tie.

Muun muassa vihreät kansanedustaja Antero Vartia, Helsingin kaupunginvaltuutetut Hannu Oskala ja Leo Stranius esittävät turkis-, lihan- ja maidontuotannon lomituspalveluiden lakkauttamista.

Maatalousyrittäjän sosiaaliturva on maaseutivihreistä nykyiselläänkin heikko ja lomapäivien määrä vähäinen verrattuna moneen muuhun alaan. Lomitusoikeutta on jo rajattu nykyhallituksen toimin, kun se poistettiin pienemmiltä tiloilta.

Nykymuotoinen tukipolitiikka on maaseutuvihreiden mukaan tullut tiensä päähän. Siksi sekä maatalouden toimijoiden että tukijärjestelmien on kyettävä uudistumaan. Tavoitteeksi tulee asettaa kestävä maataloustuotanto: laadukasta kotimaista ruokaa, elinvoimaisia maatalousyrityksiä, työssään viihtyviä yrittäjiä, monipuolisia elinympäristöjä ja arvokkaita ekosysteemipalveluja. Maaseutu- ja erävihreät on aiemmissa kannanotoissaan esittänyt, että maataloustuet perustuisivat ekosysteemipalvelujen tuottamiseen. Paras tilanne on se, jossa ruoantuotanto olisi kannattavaa ilman tukia.

Vihreiden puheenjohtajaehdokkaat torjuvat lomitusaloitteen

Uusi ministeri ihmettelee vihreiden lomitusaloitetta

MTK-Pohjois-Savo: Lomituspalvelujen tulee säilyä henkilökohtaisina

Tämä ammatti on Suomen kuormittavin - tapaturmia sattuu runsaasti