Luke: Linjastoravintolat tuottavat eniten ruokahävikkiä

Lähes 80 miljoonaa kiloa elintarvikejätettä päätyy roskiin ravitsemispalveluissa vuosittain, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimustulosten mukaan elintarvikejätettä syntyy noin 78 miljoonaa kiloa ja ruokahävikkiä noin 61 miljoonaa kiloa vuodessa.

Suurin hävikin aiheuttaja on tarjoiluhävikki eli linjastossa tarjoiltu ruoka. Luken mukaan tarjoiluhävikkiä syntyy erityisesti sellaisissa linjastoravintoloissa, joissa on tarjolla useita ruokalajeja päivittäin.

Noin kymmenesosa linjastoravintoloiden valmistamasta ruoasta päätyy hävikiksi. Luken mukaan ravintoloiden henkilökunnalla on usein vaikeuksia arvioida tarvittavan ruoan määrää.

Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että ruoka ei saa loppua kesken, minkä vuoksi ruokaa tehdään tai tilataan varmuuden vuoksi jonkin verran ylimääräistä.

–  Linjastoihin valmistettavaa ruokamäärää pitäisi pystyä ennakoimaan niin, ettei ylijäämää syntyisi näin paljoa, tutkija Kirsi Silvennoinen Lukesta kertoo.

"Silkkaa rahanmenoa yrityksille ja kunnille"

Tutkimuksessa selvitettiin elintarvikejätteen määrää 78 erilaisessa linjasto- ja annosravintolassa kahden vuoden ajan.

Elintarvikejäte tarkoittaa syömäkelpoista ruokahävikkiä ja syömäkelvotonta biojätettä, kuten kahvinporoja ja kuoria.

Mittauksiin osallistuneissa toimipisteissä peräti 16 prosenttia alun perin syömäkelpoisesta ruoasta päätyi hävikiksi. Kun mukaan lasketaan syömäkelvottomat biojätteet, elintarvikejätettä syntyi 21 prosenttia. Asiakasta kohti hävikkiä syntyi keskimäärin 90 grammaa.

–  Hukkaan heitetty ruoka aiheuttaa täysin tarpeettomia ilmasto- ja muita ympäristövaikutuksia. Lisäksi poisheitetyn ruoan tuottaminen ravitsemispalveluissa teettää turhaa työtä keittiössä ja on silkkaa rahanmenoa alan yrityksille ja kunnille, Silvennoinen sanoo.

Hän painottaa, että hävikkiä pitäisi pystyä seuraamaan ja mittaamaan yrityksissä. Hävikin syntymistä voi ehkäistä esimerkiksi suunnittelemalla tarkemmin ruokatilauksia. Toisaalta asiakkaan vastuulla on ottaa lautaselle oikea määrä ruokaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kuluttajariitalautakuntaan valitettiin eniten lentoasioista

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Suomi-neidon pää on jäässä mutta varpaita lämmittää – talven pakkasennätys meni uusiksi Utsjoella

Naisten sterilisaatioiden suosio on romahtanut – miehillä taas toimenpiteen suosio on kasvanut

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Valtiovarainministeri Kulmunilla ei ole taikatemppuja kuntatalouteen – itäradan merkitykselle löytyy ymmärrystä

Mies lähetti Facebook-ryhmään kuvan, jonka väitti esittävän sarjakuristajaa – karmea virhe johti tuomioon kunnianloukkauksesta

Tutkija: Keskiviikko jää Venäjällä historiaan – Presidentti Halosen mukaan Suomessa on syytä "nukkua yön yli"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.