Lumimyräkkä humpsahtaa Suomen niskaan lauantai-illasta alkaen

Eri puolilla maata varaudutaan nyt runsaisiin lumisateisiin, jotka saapuvat Suomeen lauantai-illasta lähtien. Kovin myräkkä on luvassa sunnuntain puolella, varsinkin maan etelä- ja keskiosissa, jonne voi tulla 20–25 senttiä lisää lunta.

Ajokeli on sunnuntaina vaarallinen koko lumisadealueella. Normaalia talvikeliä on sunnuntaina luvassa vain Lapissa. Maanantaina koko maan ajokelit ovat joko huonot tai vaaralliset.

Pelastuslaitokset varoittavat, että lumimyräkkä aiheuttaa ongelmia myös pelastusajoneuvojen etenemiselle.

Vanhempia kehotetaan varmistamaan, että lapset eivät leiki lumikasoissa. Kasat voivat olla leikkipaikkoina hengenvaarallisia, kun niitä raivataan työkoneilla.

Etelä-Savon pelastuslaitos varoittaa puihin kerääntyneestä tykkylumesta, joka voi aiheuttaa vaaraa metsässä liikkujille. Puihin kasaantunut lumikuorma on katkonut puita teille ja sähkölinjoille. Pelastuslaitos kehottaa välttämään liikkumista tykkylumimetsässä, koska puun oksa tai latva voi pudota yllättäen ja ääneti. Sen alle jääminen voi viedä hengen.

Sähkökatkojen korjaaminen kestää pitkään

Lumikuorma muuttuu viikonlopun myräkän myötä entistä raskaammaksi. Lumi painaa lehtipuita ja jopa täysikasvuista havumetsää niin pahasti, että sähköverkkojen päälle taipuvat ja katkeavat puut aiheuttavat häiriöitä sähkönjakeluun ja katkovat sähköjä viikonloppuna ja alkuviikosta.

Sähköverkkoyhtiö Elenia ennakoi, että sunnuntain ja maanantain aikana on luvassa katkoja erityisesti Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Katkot kestävät todennäköisesti useita tunteja, koska korjaustöiden tekeminen on runsaan lumen takia raskasta ja hidasta.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos kehottaa myös alueensa asukkaita varautumaan sähköjen pimenemiseen. Viestintäpäällikkö Johanna Franzén pyytää, että kiireettömistä puunraivaustehtävistä ei soitettaisi pelastuslaitokselle tai hätäkeskukseen.

–  Tällä hetkellä emme pysty tarkistamaan jokaista roikkuvaa oksaa tai kallellaan olevaa puuta, vaikka haluaisimmekin. Kalusto ja henkilöstö ei siihen yksinkertaisesti riitä, Franzén sanoi tiedotteessa.

Kaatuneista puista tulee ilmoittaa vain, jos siitä on välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Sähkölinjoille katkenneista puista ilmoitetaan sähköyhtiölle.

VR harventaa N-junien vuoroja

VR ilmoitti harventavansa lumitöiden takia N-junaliikenteen vuoroja pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä. N-junat kulkevat sunnuntaina puolen tunnin välein. Muun lähiliikenteen VR pyrkii ajamaan normaalien aikataulujen mukaan.

Helsingin kaupunki varautuu myös talven kovimpaan myräkkään. Kaupungin koko aurauskalusto on jo käytössä, ja lisätyövoimaa ja -kalustoa järjestetään. Lumikasat tukkivat kadunvarret, joten kaupunki selvittää väliaikaisten pysäköintipaikkojen järjestämistä toreille ja aukioille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.