Lumimyräkkä on levinnyt eteläisen Suomen ylle - tulee iltapäivällä Pohjois-Savoon

Sankka lumisadealue on aamulla levinnyt eteläisen Suomen ylle. Päivän mittaan sadealue leviää Ilmatieteen laitoksen mukaan hiljalleen pohjoiseen.

– Iltapäivällä sadealue nousee tuonne Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan tasolle ja illalla Kainuun ja Koillismaan tasalle, kertoo päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Länsirannikko ja Pohjanmaan seutu saattavat selvitä pienemmillä sademäärillä, mutta eteläiseen Suomeen on luvassa laajoille alueille jopa 10–15 senttiä lisää lunta. Kaakkois-Suomessa ja itärajalla sade voi tulla myös räntänä ja vetenä.

Vaikka monet aikaistivat paluutaan pääsiäisen vietosta tiedossa olevan myräkän takia, pääväylille on vielä tänään odotettavissa paljon liikennettä. Ajokeli on muuttunut tai muuttumassa erittäin huonoksi lumisateen ja voimakkaan tuulen takia suuressa osassa maata.

Tiesää on Ilmatieteen laitoksen mukaan vaarallinen Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa.

Satakunnassa, Etelä- Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa ajokeli on tänään mahdollisesti vaarallinen.

 

Lämpötilat nousussa

 

Ilmatieteen laitoksen mukaan ei ole mitenkään poikkeuksellista, että huhtikuun alkupuolella saadaan sankkojakin lumisateita.

– Suomen säähän kuuluvat tällaiset matalapaineet. Kevät ottaa välillä askeleen eteenpäin ja välillä taaksepäin, kertoo meteorologi Paavo Korpela.

Lumisadealueen viimeiset rippeet ovat vielä tiistaina Itä- ja Pohjois-Suomen päällä. Korpelan mukaan sataneet uudet lumet kuitenkin myös sulavat nopeasti, koska auringon säteily on päivisin jo varsin voimakasta. Loppuviikkoa kohden lämpötilat myös nousevat suuressa osassa maata selvästi plussan puolelle.

– Viikon puolivälissä ilmavirtaus käy etelästä, ja silloin on Etelä-Lappia myöten yli nollan asteen lämpötiloja. Etelässä voidaan päästä reilustikin yli viiden asteen.

Keskiviikkona lännestä saapuu seuraava sadealue, mutta etelässä sateet tulevat jo vetenä.

 

Lentoliikenne vaikeuksissa

Lumimyräkkä vaikuttaa tänään myös lentoliikenteeseen. Finnair on kertonut peruvansa 19 edestakaista lentoa Helsinki-Vantaalla, ja lisäksi osaa lähtevistä lennoista on jo etukäteen myöhästytetty vartista kahteen tuntiin.

Finavian mukaan lentojen määrää voidaan joutua rajoittamaan huonon näkyvyyden ja hankalien tuuliolosuhteiden vuoksi. Lisäksi kinostuva lumi haittaa koneiden lastausta ja purkua sekä kiitoteiden huoltoa.

– Talvitoiminta on täysvalmiudessa ja valmiina huolehtimaan lumenpoistosta, Finavia lupasi tiedotteessaan.

Finnair on suositellut matkustamaan vain käsimatkatavaroiden kanssa, sillä matkalaukkujen toimituksessa voi olla vaikeuksia.

Lumipyryn on ennustettu hellittävän tiistaina. Lunta voi kuitenkin sadella vielä tiistaina 5–10 senttiä Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä.

Paluuliikenteeseen kannattaa varata aikaa ja malttia – kesärenkailla ei asiaa tien päälle

Uusimmat

Kotimaa

Aarnion ex-alainen Rainiala osoittaa syyttävällä sormella asetus- ja määräysviidakkoon – "Ei virkamies voi alkaa keksiä niitä omasta päästään"

Miesjoukko raiskasi 19-vuotiaan naisen Seinäjoella – neljälle ehdotonta vankeutta

Ex-oppilaiden mukaan Bjurström tiesi tanssikoulunsa opettajan lähentelystä, mutta puuttuminen kesti – Bjurström vastaa syytöksiin

Maineikkaan tanssikoulun ex-oppilaat: miesopettajan lähentely jatkui vuodesta toiseen – poliisilla tutkinnassa yhden oppilaan seksuaalinen hyväksikäyttö

Yliopistotutkija voi tienata puolet vähemmän kuin muut korkeakoulutetut – valtaosa nuorista tutkijoista huolissaan urastaan

Suomen Yrittäjien kampanja ei vaikuttanut Yleisen työttömyyskassan jäsenmäärään mitenkään – Kassan omalla markkinoinnilla isompi merkitys kuin työmarkkinariidoilla

Ministeriön ylijohtaja tiukkana: "Sairaalayhtiöt voivat olla laittomia"

Virkarikoskäräjillä kuultavana Aarnion alaisena työskennellyt Petri Rainiala

Helsingin yliopisto loikkasi yliopistovertailussa, joka mittaa valmistuvien työllistymistä

Pahanlaatuisen aivokasvaimen geenihoitoon merkittävä apuraha

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.