Lumimyräkkä vyöryy Suomeen: Lunta tulee liki 20 senttiä ja ajokeli muuttuu vaaralliseksi

Suomeen on saapunut viime yönä lounaasta voimakas matalapaine, johon liittyy runsaita lumisateita. Pohjois-Savossa lunta voi kertyä 12 tunnin aikana lähes 20 senttimetriä.

Sadealue on Ilmatieteen laitoksen maanantaisen ennusteen mukaan saapunut yön aikana maan lounaisosaan, mistä se siirtyy vähitellen itäiseen Suomeen.

Lumisade alkaa Pohjois-Savossa puolen päivän tienoilla. Sateet hiipuvat keskiviikon vastaisen yön aikana.

– Lumisade jatkuu siis ainakin 12 tuntia. Lunta kertyy Pohjois-Savossa 15–18 senttiä ja keli on erittäin huono, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Juha Tuomaala varoittaa.

Sankan lumipyryn sekä ajoittain voimakkaan tuulen vuoksi Ilmatieteen laitos on antanut Pohjois-Savoon varoituksen vaarallisesta ajokelistä. Ilmatieteen laitoksen mukaan sää voi aiheuttaa liikenteelle suuriakin häiriöitä ja onnettomuusriski on huomattava.

 Pohjois-Savossa lumisateen ennustetaan olevan sakeimmillaan tiistai-iltapäivästä alkuiltaan ulottuvalla aikavälillä. Työmatkojen paluuliikenteeseen on siis syytä varata tiistaina aikaa.

Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisesta tai mahdollisesti vaarallisesta tiesäästä tänään koko maassa lukuun ottamatta Lapin lääniä.

Myös osassa Suomen merialueita tuulee tänään kovaa. Lisäksi merivesi nousee korkealle Suomenlahdella.

Suomeen tiistain vastaisena yönä saapunut myräkkä aiheutti jo maanantaina pahoja liikennepulmia laajassa osassa Länsi-Eurooppaa.

Ehkä vaikeimmat sääolot olivat maanantaiaamuna Britanniassa ja Saksassa, joissa autoilijoita kehotettiin suureen varovaisuuteen.

Esimerkiksi Saksan pohjoisosan Leipzigissä kirjattiin noin sata liikenneonnettomuutta vain neljän tunnin aikana maanantain vastaisena yönä.

Vakavampia onnettomuuksia tapahtui kuitenkin melko vähän, sillä tieliikenteen vauhti putosi monin paikoin hyvin hitaaksi.

Britanniassa Englannin ja Walesin alueella suljettiin myös satoja kouluja maanantaiksi, sillä saarivaltiossa oli huonon ajokelin lisäksi sähkökatkoksia.  Lontoon lähistön Heathrow’n lentokentällä peruutettiin kymmeniä lähteviä lentovuoroja.

Maanantaina lumimyrskyn keskus oli Ranskassa, mistä se oli siirtymässä Itämeren suuntaan ja syvenemässä entisestään.