Lumituiskut kohentaneet norpan pesintäoloja

Viime viikkojen lumituiskut ovat kohentaneet saimaannorpan pesintäoloja, mutta lumitilanne ei ole vieläkään kaikilla alueilla hyvä. Norppa-alueilla liikkuvilta odotetaan nyt erityistä varovaisuutta, jotta heikoissa kinoksissa olevat poikaspesät saisivat olla rauhassa. Pesimärauha on tärkeä, sillä kantava tai imettävä emo on herkkä häiriöille.

Kaksi edellistä talvea tarjosivat norpalle hyvät pesimäolot. Tänä talvena pysyvä jääpeite saatiin Saimaan selkävesille vasta tammikuussa. Norpan avuksi riensivät tammikuussa myös Itä-Suomen yliopiston tutkijat, jotka kolasivat runsaat 40 apukinosta Hauki- ja Pihlajavedelle. Tavoitteena oli saada norpat pesimään vankoissa ja poikasen selviytymisen kannalta turvallisissa oloissa.

Tutkijat tekivät apukinoksia Saimaalla jo viime talvena. Kokeilu osoitti, että norppa hyväksyy ihmisen tekemän kinoksen. Ensimmäiset kaksi niin sanottua apukinoskuuttia syntyivät viime talvena.

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan kanta on nyt noin 290 yksilöä. Tämän talven pesinnästä saadaan tietoa poikaslaskennoissa keväällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.